Geplaatst op Geef een reactie

Meer fietsen dan inwoners

fiets

Dat Nederland een fietsland is, is geen verrassing, dat weet men over de hele wereld. De Nederlander pakt de fiets om een ontspannen fietstochtje door het bos te maken, on in het pak naar het werk te gaan, of om de kinderen uit school te halen.

Wist u dat er in Nederland meer fietsen zijn dan inwoners? Er zijn 23 miljoen fietsen, tegen 17 miljoen inwoners. Het is ons met de paplepel ingegoten, de fiets is sinds onze jonge bestaan al hét vervoermiddel. En we hebben natuurlijk ook vele veilige, comfortabele fietspaden, lekker vlak en je fietst zo van het ene landschap in het andere. Maar vooral ook in de stad verplaats je sneller dan met welk vervoermiddel dan ook.

Gemak(zucht)

Tot voor kort waren de gewoontes hier en daar wel wat verslapt. Met twee banen was het gemakkelijk om de kinderen door een van beide ouders – op weg naar het werk – maar snel bij het schoolplein te dumpen. Half op de stoep en met draaiende motor werden de laatste logistieke zaken besproken, tot het kusje volgde en de kids naar hun klasgenoten renden. 

Het Coronavirus heeft ons – behalve beperkingen en verdriet – ook een soort time-out opgeleverd. Door de maatregelen is er zoveel minder gereisd dat de CO2-uitstoot met meer dan 30% is gedaald. Dat heeft ons toch aan het denken gezet … en daar hadden velen van ons natuurlijk ook de tijd voor.

Leven beteren

De kinderen van de basisschool mogen na de meivakantie weer naar school. Het moment om de verzameling fietsen in de schuur eens aan een onderzoek te onderwerpen. Een blik in de schuur levert Johan en Femke de wetenschap op dat hun eigen fietsen nog wel even meekunnen, zij het dat een poetsbeurtje geen kwaad kan. Met de fietsen van de kinderen is het anders gesteld. Beide fietsen zien er troosteloos uit, afgebladderde verf en rammelende onderdelen. Ook blijken allebei de dochters behoorlijk te zijn gegroeid. Na wat meten en rondneuzen op sites voor kinderfietsen is het duidelijk: Josine heeft een meisjesfiets 24 inch nodig, passend bij haar lengte. Bovendien is zij wel klaar met de kinderachtige prints op haar vorige fiets. Brenda heeft een meisjesfiets 26 inch nodig en kiest voor een stoer model waar ze na de vakantie ook op het voortgezet onderwijs mee voor de dag kan komen.

De aankoop wordt in het gezin besproken en er is één voorwaarde: de fietsen gaan meer gebruikt worden dan in het verleden. Met de mooie nieuwe fietsen in het vooruitzicht vindt het voorstel natuurlijk alleen maar bijval. Maar, kritisch als ze zijn, vragen ze of hun ouders dit goede voornemen ook in de praktijk zullen brengen.

Nederland fietsland

De crisis, de aankoop van de fietsen, dat alles maakt het gezin enthousiast voor een fietsvakantie in eigen land. Een vakantie in het buitenland lijkt er dit jaar niet in te zitten dus is focussen op het eigen land geen slecht idee. Nederland heeft prachtige fietsroutes, neem bijvoorbeeld het eiland Texel waar je een route uit de Europese top 5 kunt fietsen. Deze is zeker aan te bevelen voor gezinnen. Je komt langs bijzondere natuurgebieden en kunt uitrusten op een niet te drukbezet strand. En met een beetje mazzel kun je naar de prachtige zeehondenopvang die het eiland rijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *