Geplaatst op Geef een reactie

Is mijn fiets verzekerd bij brandschade of diefstal thuis?

fiets

Wanneer jij net een nieuwe fiets hebt gekocht, dan zit je er allereerst natuurlijk niet op te wachten dat deze wordt gestolen. Het is dus belangrijk dat je je fiets goed op slot zet en bij voorkeur onder toezicht van een camera stalt. Toch heb je niet altijd de mogelijkheid om dit te doen en is het belangrijk om naast het normale slot ook gebruik te maken van bijvoorbeeld een hangslot. Hiermee kun je de fiets namelijk ergens mee aan vast maken, waardoor het een stuk lastiger wordt om de fiets mee te nemen. Is je fiets dan toch gestolen, dan is het afhankelijk van het type verzekering welke je hebt of de kosten kunnen worden verhaald op de verzekering. Maar hoe zit dit eigenlijk wanneer je fiets schade oploopt door bijvoorbeeld brand of dat deze wordt gestolen uit je garage? Valt een fiets onder de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is in tegenstelling tot een opstalverzekering wat veel mensen denken niet verplicht om af te sluiten. Omdat het twee afzonderlijke verzekeringen zijn, die ook beide aan andere dekking hebben, is het raadzaam om ze beide af te sluiten. De opstalverzekering ben je verplicht af te sluiten op het moment dat je een koophuis hebt, waarop een hypotheek rust en een inboedelverzekering mag je helemaal zelf bepalen. Een inboedelverzekering dekt schade en diefstal betreffende de spullen die in je huis staan en dus los staan. Hierbij moet je denken aan de televisie, een laptop, maar ook een fiets. Echter wel met de kanttekening dat je moet kunnen aantonen dat je fiets hier daadwerkelijk stond. Heb jij nog geen inboedelverzekering, dan is het verstandig er direct eentje af te sluiten. Online kun je direct een inboedelverzekering vergelijken en ook online afsluiten. Zo ben je direct verzekerd en kun je met een gerust hart op bijvoorbeeld vakantie.

Hoe zit het met je fiets?

Heb jij je fiets netjes op slot in de schuur staan, dan valt deze bij diefstal in de meeste gevallen onder de inboedelverzekering. Uiteraard is het wel zaak dat je aangifte doet bij de politie en er ook daadwerkelijk sporen van inbraak aanwezig zijn. Is dit niet het geval en is je fiets gestolen omdat deze een nacht voor je huis heeft gestaan, dan zullen de kosten doorgaans niet worden vergoed. Het is daarom dus ook raadzaam om hiervoor een speciale verzekering af te sluiten die alleen bedoeld is voor je fiets. Vooral wanneer je net een nieuwe dure fiets hebt aangeschaft, is het aan te raden dit wel te doen. Vaak heb je al voor een paar euro per maand een verzekering en heb je nergens geen omkijken meer na. Wel dien je ook met een fietsverzekering aan te kunnen tonen dat je fiets op slot stond.

Tot slot

Op het moment dat je fiets in huis staat ten tijde van brand of diefstal en het is aantoonbaar dat je fiets door toedoen hiervan is beschadigd of zelfs ontvreemd, dan zullen de kosten voor de schade in de meeste gevallen kunnen worden verhaald op de verzekeraar. Is dit niet het geval en heb je geen aparte fietsverzekering, dan zullen de kosten voor je eigen rekening zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *