Geplaatst op Geef een reactie

Hoe duurzaam is een e-bike echt?

fiets

De e-bike is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Ook kinderen fietsen tegenwoordig steeds vaker met een accu rond. De elektrische fiets nemen in plaats van in de auto stappen, is natuurlijk altijd een duurzame keuze, maar hoe groen is de e-bike nu precies? Wij zochten het voor je uit!

Hoeveel verbruikt een e-bike?

Een e-bike met een accu van 25 volt verbruikt 0,36 kWh. Stel dat je 0,23 euro betaalt voor 1 kWh. Dan ben je 0,072 euro kwijt per laadbeurt (0,36 x 0,23). Dat betekent dat je voor 150 laadbeurten niet meer dan 7,50 euro kwijt bent. Dat is natuurlijk spotgoedkoop! Bovendien kunnen we bij zo’n klein verbruik ook niet zeggen dat een e-bike met zijn energieverbruik een grote impact heeft op het milieu. Als je je daar zorgen over maakt of graag geheel energieneutraal wilt fietsen, kun je natuurlijk energie vergelijken op een vergelijkingssite om zo een goedkope groene energieleverancier aan de haak te slaan. Als je een kinder-e-bike wilt aanschaffen, zodat je vaker met je kind op de fiets stapt in plaats van de auto neemt, is een e-bike natuurlijk altijd het zuinigste alternatief.

Kwaliteit

Als we het over duurzaamheid hebben, hebben we het niet enkel over het energieverbruik maar ook over de levensduur van de fiets. Nu e-bikes steeds populairder worden, komen er steeds meer laaggeprijsde modellen op de markt, waardoor de middenklasse als het ware van tafel wordt geveegd. Wanneer je een duurdere fiets hebt, overweeg je nog wel reparatie wanneer dit nodig is, maar als je voor hetzelfde geld een goedkopere nieuwe e-bike kunt kopen, is de keuze voor veel consumenten vaak al snel gemaakt. Dat is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar duurzaam is het niet. Het is dus beter om voor een wat betere e-bike te gaan die lang meegaat en het repareren waard is, zodat je minder snel een nieuwe hoeft te kopen.

Duurzaamheid en de accu

Hoelang de accu van de e-bike meegaat is natuurlijk enigszins afhankelijk van de kwaliteit van de accu en het gebruik ervan, maar in de regel gaan ze vijf jaar mee. Niet heel erg lang dus. Om het bezitten van een e-bike zo duurzaam mogelijk te houden kun je het beste de accu vervangen, zodat de rest van de fiets nog gewoon gebruikt kan worden. De hele fiets inruilen omdat de accu op is, is natuurlijk zonde. Kies het liefst voor een fiets met achterwielmotoren. Deze zijn niet alleen makkelijk te vervangen, maar ze zijn ook nog eens voordeliger in onderhoud en duurzamer dan midden- en voorwielmotoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *