Geplaatst op Geef een reactie

Help! Mijn kind durft niet te fietsen

fiets

De meeste kinderen leren fietsen als ze tussen de vier en vijf jaar zijn. Maar het kan ook langer duren voordat je kind vrolijk op de trappers staat, bijvoorbeeld omdat hij of zij bang is om op de fiets te stappen. Maar soms kun je als ouders niet wachten tot het zover is, bijvoorbeeld omdat je nu met twee kinderen of een bakfiets vol peuters naar de basisschool of opvang moet fietsen. Wat kun dan doen om ervoor te zorgen dat je kind toch vol vertrouwen op zijn kinderfiets stapt?

Luister naar je kind

Allereerst is het belangrijk om goed naar je kind te luisteren. Probeer er achter te komen wat de reden is dat je kind bang is om te fietsen. Is er iets gebeurd waardoor je kind angst heeft? Is je kind bijvoorbeeld gevallen of heeft hij iets gezien waar hij van geschrokken is? Door erover te praten voelt je kind zich gezien en begrepen, en kun jij er bij het oefenen rekening mee houden. Als je kind erg bang is om te vallen kan bescherming zoals een fietshelm mogelijk een gevoel van veiligheid creëren.

Ga het niet forceren

Iedere kind leert op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Sommige kinderen zijn heel vroeg met lopen, anderen lopen laat maar kletsen al op hele jonge leeftijd de oren van je hoofd. Dat is allemaal normaal en niks om je zorgen om te maken. Wanneer je kind niet wil fietsen of bang is om te fietsen is het niet erg om te motiveren, maar ga je kind niet forceren. Doe je dat wel dan is de kans groot dat je kind helemaal blokkeert en het plezier ver te zoeken is.

Een beloningssysteem

Uit onderzoek is gebleken dat bij het aanleren van nieuwe dingen belonen beter werkt dan straffen. Wil jij graag dat je  angstige en koppige peuter op het zadel klimt dan kan het heel goed werken om een beloningssysteem achter de hand te houden. Dat hoeft niet gelijk een groot cadeau te zijn, maar kan ook prima met stickers, knikkers of nog beter, iets om de kinderfiets mee op te vrolijken zoals een mooi vlaggetje of kleurrijke kralen voor in de spaken. Dat motiveert nog eens om een blokje om te fietsen!

Kies het juiste moment

Een peuter die net thuiskomt van een lange dag op school of op de opvang is vaak niet meer zo voor rede vatbaar. Dat is dan ook niet het beste moment om de fiets tevoorschijn te halen voor een oefenrondje, want dan kun je heftige emoties verwachten. Kies daarom het juiste moment om te proberen angsten te overwinnen; als je peuter goed uitgerust en goedgemutst is, er alle tijd is om rustig te oefenen, en er weinig drukte is op straat. Dan heb je de grootste kans op succes.

Controleer of er fysiek niets mis is

Heb je al van alles geprobeerd om je kind op de fiets te krijgen, maar blijft hij weigeren of angstig? Dan kan het verstandig zijn om uit te sluiten dat er een fysieke of motorische oorzaak ten grondslag ligt aan zijn gedrag. Je kunt bijvoorbeeld eens bij de huisarts langs gaan voor een oog-test en een motorisch onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *