Geplaatst op Geef een reactie

Geef je kind de juiste fiets

fiets

De juiste kinderfiets

Als je kind toe is aan een nieuwe fiets wil je natuurlijk wel een goede maar ook leuke fiets kopen. De keuze in kinderfietsen is groot. Kijk maar eens rond op internet wat er allemaal te koop is. Als je even goed de tijd neemt kun je tegen een redelijke prijs een fiets kiezen die jij goed vindt maar die ook bij je kind past. Zowel qua grootte als qua smaak.

Maattabellen voor leeftijd en lengte

Om te bepalen welke grootte de fiets dient te hebben kun je gebruik maken van een maattabel waarin staat aangegeven welke grootte gemiddeld bij welke leeftijd hoort. Kijk ook naar de lengte van je kind. Niet ieder kind van een bepaalde leeftijd is even groot en al valt je kind qua leeftijd bijvoorbeeld in de categorie tussen 4 en 6 jaar, dan wil dat niet per definitie zeggen dat de maat fiets die daarbij hoort ook goed is. Eerst even passen is het beste maar als dat niet kan kijk dan hoe groot je kind is en welke kledingmaat het heeft. Deze correspondeert namelijk ook met een bepaalde maat fiets.

Kenmerken van kinderfietsen

De maten van een kinderfiets worden aangegeven in inches. Een degelijke fiets is voorzien van goede banden en een stevig frame (vaak in vrolijke kleuren). De meeste modellen voor kleinere kinderen hebben geen eigen verlichting maar hebben wel reflectoren waardoor ze beter gezien worden. Kinderfietsen hebben een handrem waarmee je kind de fiets tot stilstand kan brengen maar zijn ook voor extra veiligheid voorzien van een terugtraprem. Kinderfietsen zijn in verschillende kleuren en modellen te koop waarbij ook een onderscheid gemaakt wordt tussen jongens- en meisjesfietsen. Bij een bepaalde kleur vind je vaak ook leuke bijpassende accessoires, zoals bijvoorbeeld een fietshelm of mandje.

Waarom leren fietsen met zijwieltjes en een helm op?

Als kinderen nog maar net leren fietsen is het verstandig om zijwieltjes aan de fiets te bevestigen. Bij de kleinere modellen die voor heel jonge kinderen zijn worden deze standaard meegeleverd. De zijwieltjes zijn eenvoudig te monteren en demonteren en zorgen ervoor dat je kind tijdens het fietsen beter zijn evenwicht kan bewaren en minder snel zal vallen. Het is overigens verstandig je kind een fietshelm op te zetten, zeker als ze nog maar net het fietsen ontdekt hebben. Dit beschermt ze tegen grote verwondingen bij valpartijen.

Kies voor een goede verzekering

Je kunt tegenwoordig voor alle fietsen ook een verzekering afsluiten dus ook voor kinderfietsen. Niet iedere verzekering heeft dezelfde dekking dus kijk van tevoren eerst goed wat je belangrijk vindt om te verzekeren. De meeste verzekeringen keren de eerste drie jaar na aankoop de volledige nieuwwaarde uit als de fiets gestolen wordt. Je kunt je fiets ook laten verzekeren tegen beschadiging die bijvoorbeeld ontstaat doordat je kind valt of ergens tegen aan rijdt. Bepaalde verzekeringen gelden ook in de andere landen binnen Europa. Neem je de fiets mee op vakantie? Dan is deze dus ook meteen meeverzekerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *