Geplaatst op Geef een reactie

Crossfietsnostalgie

fiets

Disney Toy Story kinderfietsen, Frozen II fietsen, de Ultimate Spider: het aanbod aan kinderfietsen is groot. En natuurlijk zijn er ook BMX kinderfietsen. Die draaien al mee sinds de opkomst van het crossfietsen, in de jaren 70. Toen wilden we allemaal een crossfiets!

Bezorgde ouders

Menig ouder vond het helemaal geen goed idee, wanneer een kind opeens begon te zeuren over een crossfiets. De woorden ‘gevaarlijk’, ‘duur’, ‘zorgverzekering’ en ‘straks val je’ vielen dan vaak. Meestal was het geld de enige echte reden dat je geen crossfiets kreeg, want die dingen waren minimaal 400 gulden (181 euro). Veel geld. Dan was een doos LEGO wellicht een beter cadeau. En bovendien: je had toch al een fiets?

Brammetje Bond

Maar helaas (voor de ouders) waren er in die tijd, toen de felgekleurde crossfiets in zwang raakte, nogal veel televisieprogramma’s waarin de gewenste droom steeds vertoond werd: heuvel op, heuvel af, springen en andere trucjes doen op een laag, stoer karretje, met van die beschermingskussens op het stuur en en de stang, stoere handgrepen, een sportzadel en dikke banden met veel profiel. Oei, wat wilde elk kind er graag zo één. De crossfiets deed ook zijn intrede in de populaire jeugdboekenserie De Club Van Brammetje Bond. Ook Brammetje en zijn vrienden kregen allemaal een crossfiets, en zelfs een eigen fietscrossbaan.

Eigen fiets ‘pimpen’

Handige vaders en moeders wisten de consternatie meestal te sussen met een compromis: verbouw je eigen fietsje dan maar als crossfiets. Helaas gaf dat nooit het gewenste resultaat. Je kon er van die kussentjes op aanbrengen, maar het verwijderen van spatborden laat staan lampen en bagagedrager mocht niet. Het zadel kon nooit zo laag vergeleken met de echte BMX en na enkele keren steigeren had je een slag in je voorwiel. Uiteindelijk moest je wel toegeven dat je je fiets, als je eenmaal naar de middelbare school ging, nog hard nodig zou hebben als normaal vervoermiddel. En twee fietsen vond je zelf misschien ook ietwat decadent. Uiteindelijk is het fietscrossen wel een Olympische Sport geworden onder de naam BMX. Wie weet waarop de helden van nu hebben geoefend?

En zie nu eens!

De tijden zijn veranderd en het zou raar zijn als ze dat niet zouden doen. Het aanbod aan kinderfietsen van nu is een stuk groter en als je een fiets zoekt voor je eigen spruit, dan zie je dat veel ‘gewone’ fietsen veel weg hebben van de crossfiets die je zelf ooit wilde hebben. De prijs is nagenoeg hetzelfde, ironisch genoeg. Maar ach, jouw ouders hebben jou waarschijnlijk weer dingen gegund die ze vroeger zelf misschien niet kregen. En daarmee is de cirkel prachtig rond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *