Geplaatst op Geef een reactie

Fietsen verbindt ook op afstand

fiets

Mei is dé fietsmaand bij uitstek, vooral nu in Coronatijd. Niet alleen omdat het beter weer is, maar ook  omdat in deze maand de natuur er elke dag anders uitziet. Bloemen die opkomen of al in volle bloei staan. Bomen in de bloesem, struiken die uitlopen en langzaam groen worden. En de lammetjes in de wei. En dat is fijn. Daarnaast kun je alleen fietsen, of met je kind. Of spreek je zo weer even af met je vriendin? Want 1.5 meter afstand houden is bij fietsen makkelijker. 

In Nederland is het fietsen heel normaal. Het hoort gewoon bij je opvoeding, net zo zoals leren lopen en praten. We fietsen graag en veel en leggen gezamenlijk heel wat kilometers af. Niet zo moeilijk want we hebben de juiste voorzieningen; goede fietspaden, fietsbruggen, fietsenstallingen. In de stad is fietsen vaak sneller dan wat je met enig ander vervoersmiddel kunt bereiken. Maar wist je ook dat je door regelmatig fietsen ook beter gewapend bent tegen aanvallen van bacteriën en virussen? Echt tijd om de fiets te pakken dus. 

Ontspannen fiets routes

Fietsen zorgt er niet alleen voor dat je van A naar B komt.  De buitenlucht zorgt er ook voor dat je lichaam en je geest de kans kunnen ontspannen. Heel belangrijk in deze hectische tijd. De dosis cortisol in je bloed daalt door de beweging en de buitenlucht. Daarnaast komt er endorfine vrij, ook wel gelukshormoon genoemd. Minder stress dus en een blijer gevoel. 

Er bestaan heel wat fietsroutes maar in deze Corona tijd is het ook een goed plan om je eigen omgeving eens beter te leren kennen. Google bijvoorbeeld naar mooie molens of kerken bij jou in de buurt en maak zelf een alternatieve route langs velden waar waarschijnlijk de lammetjes nu buiten staan. Bij mooi weer kun je een kleed en picknickmand meenemen zodat het echt een uitje wordt. 

Samen fietsen op afstand

Neem ook de tijd om af en toe af te stappen en wat foto’s te maken. Door het maken van foto’s of filmpjes en het delen van routes, kun je kinderen, vrienden of ouders enthousiast maken. Laat, net zoals bij cache lopen, op diverse plekken een berichtje of iets kleins achter. Leuk als de ander dit kan ontdekken en weer een nieuw iets achter laat. Zo kun je van jouw fietsroute makkelijk een soort van doorgeeftocht maken. 

Fietsen is voor altijd

Weet jij nog wanneer je hebt leren fietsen? Een ding is zeker, fietsen leer je en verleer je daarna niet meer. Nu je waarschijnlijk meer thuis bent en het nog onzeker is tot wanneer het duurt en of je dit jaar op vakantie kunt, is je kind leren fietsen dus een goed plan. 

Nu logeren en vakanties niet doorgaan, is samen een mooie nieuwe kinderfiets uitzoeken een mooi alternatief. Je (klein)kind zal dan direct enthousiast zijn om op te stappen. Een stoere fiets waarbij je zoon zich direct de held van de straat voelt of die roze fiets met bloemetjes en een mandje voorop zodat je dochter jou kan nadoen. Kies daarbij wel de juiste maat. Je kunt daarbij aanhouden dat een kinderfiets 12 inch goed is voor kinderen tussen de 3 en 4,5 jaar en een kinderfiets 16 inch voor kleintjes van 4 tot 6 jaar. 

Gaan opa en oma een tochtje maken, dan kun je samen met je kind op zoek naar de achterlaten berichtjes. Of andersom natuurlijk. Zo deel je toch leuke verhalen met elkaar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *