Kinderen fietsen graag. Op jonge leeftijd zijn ze vaak nog roekeloos, maar na een paar jaar goed oefenen met een ouder ernaast, kunnen ze op een gegeven moment zelfstandig op pad. Wanneer is dat?
Een kind dat zelfstandig kan fietsen, krijgt de vrijheid. Dat is voor een kind een geweldig gevoel. Het voelt zich zelfstandig en onafhankelijk en krijgt daar lekker veel zelfvertrouwen door. En dat komt het zelfstandig fietsen weer ten goede.
Daar is natuurlijk wel een en ander aan vooraf gegaan. Een kind start vaak op een driewieler of fiets met zijwieltjes en krijgt daarna, meestal voor de verjaardag, een echte kinderfiets cadeau. Daar gaat hij of zij dan. Eerst nog even een beetje vastgehouden, maar op een gegeven moment kan het kind zelfstandig fietsen. Het houdt de balans, kan goed op- en afstappen, weet zich op een veilige manier door het verkeer te manoeuvreren en houdt de handen stevig aan het stuur.
Oefenen op een kinderfiets op maat
Daar is natuurlijk oefening voor nodig en daarom fietsen ouders eerst lange tijd met kinderen mee. Dan is het zo gek niet om eerst te oefenen in rustige wijken of op stille fietspaden. Op een gegeven moment moet er een afslag worden genomen, een stoplicht worden gepasseerd, een weg worden overgestoken. Dan komt het grote leren. Natuurlijk helpt een fietsexamen via de school ook een handje.
Volgens Veilig Verkeer Nederland kan een kind vanaf een jaar of negen afstanden en snelheden goed inschatten. Dat is heel belangrijk om veilig te kunnen fietsen in het verkeer. Maar pas als ze een jaar of twaalf zijn, zijn ze er klaar voor om echt zelfstandig het drukke verkeer in te gaan.
Tot die tijd is het daarom belangrijk om flink te oefenen. Om langzaam te wennen aan drukke verkeersituaties, goed te kunnen anticiperen op het verkeer. Een must: een goede kinderfiets op maat. Om goed op- en af te kunnen stappen, is een juiste maat kinderfiets van enorm belang. Wie met z’n knieën vlakbij het stuur komt, is niet safe. Dan zit een gevaar in een klein hoekje want een knie tegen het stuur en het kind gaat slingeren. De kans op vallen is dan groot. Ook een te hoog zadel is geen goed idee. Een fiets op de groei kopen dus ook niet. Wie constant op het zadel zit te schuiven fietst niet comfortabel en het is bovendien niet goed als het kind niet met een voet bij de grond kan. Op- en afstappen wordt op deze manier ook een probleem.
Kortom; fietsen leer je op een goede maat kinderfiets en door als ouders zo veel mogelijk met het kind te fietsen en hem of haar stap voor stap aan het verkeer te laten wennen. Totdat het kind zich zelfstandig weet te redden en die vrijheid aankan.