Geplaatst op Geef een reactie

Tips voor het kopen van een kinderfiets

fiets

Tips voor het kopen van een kinderfiets

Er is een speciale band tussen kinderen en fietsen die nooit kan worden verbroken. Fietsen is een overgangsritueel, een paspoort naar werelden achter de voortuin. Fietsen geeft plezier, vrijheid en frisse lucht – alles wat goed is om kind te zijn. Bovendien is fietsen een gezond tijdverdrijf dat kinderen nooit zullen ontgroeien. Hier zijn enkele andere voordelen van fietsen:

  • Kracht, balans en algehele conditie ontwikkelen
  • Calorieën verbranden
  • Het versterken van het hart, de longen en de spieren en botten van het onderlichaam
  • Het ontwikkelen en versterken van de spieren rond de knieën zonder impact
  • Maar fietsen heeft ook andere voordelen. Kinderen van alle soorten, maten en vaardigheden kunnen fietsen. Het belangrijkste is dat fietsen een gezonde buitenactiviteit is waar het hele gezin samen van kan genieten.

 

Een fiets kopen

Voordat je aan een gezinsfietstocht begint, moet je voor je kind een fiets vinden die past bij zijn fysieke behoeften – en persoonlijke smaak. Oriënteer je goed, voordat je een geschikte fiets aan kunt schaffen voor je kind. Kijk goed naar kwaliteit en veiligheid en laat je goed adviseren.

Waar te kopen

Kinderfietsen beginnen bij ongeveer 80 euro bij de meeste fietswinkels. Je kunt natuurlijk ook online een kinderfiets aanschaffen. Goedkopere modellen hebben echter de neiging zwaarder te zijn en meer vatbaar voor mechanische problemen.

De juiste maat vinden

Als je bij een discountwinkel koopt, moet je waarschijnlijk zelf de juiste maat fiets voor je kind bepalen. Het vinden van een geschikte fiets is cruciaal voor de veiligheid van je kind, vooral omdat zowel grote als kleinere fietsen gevaarlijk kunnen zijn. Te grote fietsen kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat de voeten van een kind de grond raken en voorkomen dat zijn handen de handremmen bereiken. Fietsen die te klein zijn, daarentegen, dwingen een kind onhandig te trappen met in wezen gebogen knieën, wat kniepijn kan veroorzaken en de benen van een kind snel vermoeien.

Bij het monteren van een fiets:
Zorg ervoor dat je kind zittend de grond gemakkelijk met beide voeten kan aanraken wanneer het zadel in de laagste stand staat. (Het zadel kan geleidelijk worden verhoogd terwijl je kind groeit.)
Stel het zadel zo af dat de benen van je kind tijdens het trappen enigszins buigen aan de onderkant van elke omwenteling.
De smaak van je kind
Naast het feit dat een fiets fysiek moet passen bij je kind, moet een fiets overeenkomen met de persoonlijkheid van je kind. Laat hem de kleur en stijl van de fiets kiezen, terwijl je beslist over substantiëlere zaken, zoals grootte en kwaliteit. Het is belangrijk dat een kind zijn fiets leuk vindt, omdat hij dan sneller zal gaan fietsen.

Fasen van fietsen

Net zoals baby’s moeten leren kruipen voordat ze kunnen lopen, zal je kind eerst een driewieler trappen voordat hij naar de wereld van tweewielers overstapt. Hier is wat de experts aangeven over wat je onderweg kunt verwachten:

Driewielers (leeftijd 2 tot 5)

Kunststof driewielers, zijn perfect voor kleuters die hun nieuwe motoriek testen. Driewielers mogen alleen worden gereden op een speelplaats of op een omheinde tuin, niet op een oprit of straat. Peuters kunnen ook een gevoel van fietsen krijgen door met hun ouders op een fiets gemonteerd zitje te rijden of door achter een volwassen fiets te worden gesleept in een fietskar met kussens. Het belangrijkste om te onthouden is dat peuters, net als alle ruiters, altijd een geschikte helm zouden moeten dragen tijdens het fietsen.

Trainingswielen (leeftijd van 5 tot 6)

De fase van de trainingswielen kan een paar maanden of een paar jaar duren, afhankelijk van de snelheid waarmee de coördinatie en kracht van een kind zich ontwikkelen. Ouders kunnen de trainingswielen geleidelijk opvoeren om het vertrouwen van hun kind te vergroten. Uiteindelijk, wanneer een kind een beheersing van het evenwicht op de fiets vertoont, kunnen de trainingwielen worden verwijderd.

Enkelvoudige fietsen (leeftijd van 6 tot 9)

De eerste tweewieler van een kind moet een voetrem hebben. Hij zal niet klaar zijn voor handremmen en versnellingen tot de leeftijd van 9 of 10, wanneer zijn handen groter en sterker zijn. Ook zijn kinderen pas in de periode van 8 tot 10 jaar klaar voor het rijden op de straat. Tot dan zouden ze met een volwassene op een oprit of langs parkpaden moeten rijden.

Multispeed-fietsen (vanaf 9 jaar)

Zodra je kind klaar is voor een grotere fiets met versnellingen en handremmen, kan hij beginnen met rijden op stille straten, waar je hem veilige rijvaardigheden leert. Als je kind naar school wil en je voelt dat hij er klaar voor is, help hem dan een route uit te zetten die drukke straten en overvolle kruispunten vermijdt.

Tips voor familie fietsplezier

Fietsen kan generaties overbruggen en gezinsleden bij elkaar brengen. Hier zijn vijf manieren om je gezins fietstochten aangenaam te maken:
1. Vind fietspaden in je omgeving. Zoek op het internet naar leuke fietsroutes of bezoek de VVV of ANWB, er zijn honderden fietsroutes door heel Nederland .
2. Zorg ervoor dat je gezin comfortabel gekleed is en voorbereid op het weer. Draag bij warm weer bijvoorbeeld lichte stoffen die vocht en zweet afvoeren; bij koud weer, kleed in lagen aan. Laat iedereen ook een rugzak hebben om mee te nemen tijdens de rit.
3. Vergeet je uitrusting niet. Neem waterflessen, zonnebrillen, zonnebrandmiddelen, fietssloten, een bandenpomp, een manometer, een kleine gereedschapskist en eten mee. Zorg ervoor dat kinderen niet worden overladen met zware items die hun balans kunnen beïnvloeden.
4. Maak regelmatig stops tijdens je rit. Neem pauzes, vooral op warme, vochtige dagen. Drink gezellig samen drankjes, neem snacks mee en maak foto’s.
5. Stel de excursie van je gezin met foto’s in kaart. Foto’s maken is leuk voor de kinderen en een geweldige manier om aangename herinneringen te bewaren. Zorg ervoor dat iedereen een aantal foto’s maakt en alles van landschappen tot familieportretten vastlegt. Nadat de foto’s zijn ontwikkeld, plaatst je de foto’s in een speciaal album en schrijft je ondertitels onder elke foto. Je familie zal nooit moe worden van het doorbladeren van dit boek met fietsherinneringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *