Geplaatst op Geef een reactie

Omafietsen

fiets

Een omafiets voor iedereen

Door de jaren heen hebben heel wat fietsmodellen de revue gepasseerd, maar omafietsen zijn eigenlijk nooit weg geweest uit het straatbeeld. De omafiets is een model wat zich duidelijk onderscheidt van de stadsfietsen die je ook met regelmaat op straat tegenkomt. Een omafiets onderscheidt zich van de stadsfiets door een aantal zaken die dit model heel uniek maken. Je mag wel zeggen dat de omafiets het tweede nationale symbool voor ons land is geworden.

Hoog en veilig

De omafiets is een model wat een aantal heel specifieke producteigenschappen heeft. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

  • Hoog zitten. Op een omafiets mag je best wat hoog zitten. Het zadel kan dan ook een behoorlijke tijd meegroeien met je kind qua hoogte. Dat houdt in dat een kind een behoorlijke tijd kan doen met een omafiets waardoor jij niet ieder jaar een nieuwe fiets hoeft te kopen.
  • Een hoog stuur. Een omafiets heeft een heel apart stuur. Het stuur staat wat hoger dan het stuur van een stadsfiets waardoor je kind goed rechtop zit. Ook het hangen van een fietsmand aan een omafiets is een stuk handiger hierdoor. Er blijft genoeg ruimte over tussen de fietsmand en het voorwiel.
  • Een dichte kettingkast. Het is de grootste angst van iedere fietser; een tas of bagage die opeens tussen de spaken van je fiets komt. Ook wanneer kinderen groter worden zal het zomaar voorkomen dat er een vriendje of vriendinnetje achterop springt. In dat geval ligt een ongeluk op de loer. Met een omafiets heb je een dichte kettingkast, vaak afgewerkt met lakdoek, waardoor dit soort ongevallen tot het verleden behoren.
  • Lage instap. De opoefiets kenmerkt zich door de lage instap met de gebogen bovenste stang. Daardoor is de kans op ongelukjes bij het op- en afstappen een stuk minder groot.

Varianten op de omafiets

Gaat een kind eenmaal naar de middelbare school, dan breekt er een heel nieuwe fase aan in het leven van je kind. Het wil geen fiets meer hebben in een kinderkleur met een kinderachtig model. De fiets moet zoveel mogelijk aansluiten op de volwassenfietsen. Dat is het moment waarop veel ouders voor hun kind een omafiets of opoefiets aanschaffen. Zowel de jongens als de meiden kunnen gebruik maken van een damesmodel maar er bestaan ook jongensfietsen die gebaseerd zijn op deze klassieke fiets. Een heel gewilde variant bij scholieren is de transportfiets. Dit is een fiets die het model heeft van een omafiets maar daarnaast zit er een transportrek voorop de fiets. Dat is wel zo handig als je bedenkt dat een middelbare scholier nogal wat bagage met zich meesleept naar school.

Handig en niet duur

We zijn aangekomen bij het laatste voordeel van omafietsen; de prijs. Dit model fiets is namelijk niet echt duur te noemen. Daardoor is het een prettige fiets om te kopen voor je kind; is de fiets letterlijk afgetrapt, dan koop je zonder al te grote deuk in je portemonnee een andere. Kinderen zijn namelijk niet zo zuinig op hun rijdend materieel als jij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *