Geplaatst op Geef een reactie

Je kind leren fietsen zonder zijwieltjes, zo doe je dat

fiets

Weet jij nog hoe je hebt leren fietsen? Was het een van je ouders die geduldig naast je bleef lopen en je aanmoedigde of was het een opa of oma met alle tijd van de wereld. Wat je nu als vanzelfsprekend ziet, was ooit heel spannend en moeilijk. En dat is goed om te bedenken als je je kind wil leren  fietsen. Leren fietsen kost even wat tijd maar je verleert het nooit meer. Een goede investering dus. 

De lente leent zich prima voor het leren fietsen. Zeker zonder zijwieltjes. Bedenk wel dat er één must is;  je kind moet het zelf willen. Het heeft geen enkele zin om te pushen. Wel kan het helpen je zoon of dochter een beetje te ‘verleiden’ met een mooie fiets en het idee dat jullie samen gaan fietsen. Bedenk dat als jij niet het voorbeeld geeft, zal het er nooit van komen. Ziet je kind in de straat regelmatig andere kinderen met hun fietsje voorbij komen, dan zal het zelf ook sneller aangeven te willen fietsen. 

Wat is een goede leeftijd om te leren fietsen?

Er is geen vaste leeftijd waarop je kind zou moeten kunnen fietsen zonder zijwieltjes. Wel is er een gemiddelde leeftijd. De meeste kinderen kunnen zonder zijwieltjes fietsen wanneer ze ongeveer 5 jaar oud zijn. Dat betekent niet dat ze dan pas moeten beginnen of dat alle kinderen op deze leeftijd dat kunnen. Sommige peuters van 3 jaar fietsen fluitend weg terwijl andere kinderen van 7 jaar het nog erg spannend vinden. Deze verschillen komen mede doordat de ontwikkeling van de motoriek niet bij elk kind op hetzelfde tempo gaat. En daarnaast speelt dus, zoals gezegd, de motivatie een grote rol. 

Elke keer een stapje verder tot een echte kinderfiets

Hoe en wanner jij je kindje leert fietsen hangt dus van jou en je kindje af. Zo zijn er ouders die zweren bij een loopfietsje, een fietsje zonder trappers, waarbij je kindje met zijn voeten bij de grond kan om af te zetten. Hierbij oefent je kleintje al een beetje met het balanceren op een fiets en traint het zijn grove motoriek en zijn beenspieren. Trapbewegingen leert je kind het beste op een driewieler of een kinderfiets met zijwieltjes. Kinderen die starten met een loopfiets, hebben trouwens vaak geen zijwieltjes meer nodig omdat ze direct geleerd hebben goed te balanceren. 

Hoe kun je stimuleren om buiten op de kinderfiets te fietsen

Voor je kind is een mooie fiets erg belangrijk. Kies altijd voor een fiets in de juiste maat en zeker niet op de groei. De richtlijn daarbij is dat een kinderfiets 12 inch geschikt is voor kinderen tussen de 3 en 4,5 jaar en een kinderfiets 16 inch voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Voor je begint met fietsen stel je het zadel en het stuur goed in. Kijk goed of je kind, als het op het zadel zit, met platte voet op de grond kan. Begin zo nodig eerst met een kleinere fiets, totdat je kind het fietsen goed onder controle heeft.  

Kies met zorg waar je gaat starten. Let daarbij als eerste op de veiligheid en kies een straat met weinig verkeer of een groot terrein waar geen auto’s komen. Op een harde ondergrond kan je kleine meer vaart maken waardoor hij beter zijn evenwicht kan bewaren en minder snel omvalt.

Heb geduld om jouw kind te leren fietsen

Heb jij genoeg vertrouwen en geduld, dan zal je kind dat aanvoelen en zelf ook meer vertrouwen in zijn fietskunsten hebben. Hierdoor leert het sneller zelfstandig fietsen. Leer je kindje wel gelijk om vooruit te kijken te kijken naar de weg en niet naar het stuur of de trappers. Zo kan het later veiliger fietsen. 

Heeft je kindje het fietsen met zijwieltjes onder controle dan is de volgende stap om de zijwieltjes iets omhoog te zetten. Hierdoor heeft het al meer evenwicht nodig. De wieltjes raken nu alleen nog de grond als de fiets dreigt om te vallen. Deze manier is goed om je kindje te laten wennen aan het balanceren en de fiets in evenwicht te houden. 

Loop de eerste keren zonder zijwieltjes altijd mee en houd eventueel de bagagedrager losjes vast. Hierdoor voelt je kind zich net even wat veiliger. En dan langzaam loslaten. Doe dit in kleine stapjes en vertel altijd wat je doet. Stiekem loslaten lijkt een goed idee maar kan het vertrouwen van je kind beschadigen waardoor ze misschien helemaal niet meer willen fietsen. Laat dan steeds iets langer los, totdat je kind alleen fietst. Wat zal je (kind) trots zijn. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *