Geplaatst op Geef een reactie

8 Check-ups voor de kinderfiets

fiets

Je kind veilig de straat op is belangrijk. Check daarom regelmatig de fietsen van je kroost. Niet alleen bij het kopen van een nieuwe fiets maar ook tussendoor. 

Hieronder 8 tips waar je op moet letten:

  1. Juiste zadelhoogte kinderfiets

Een van de belangrijkste checks voor de veiligheid is de hoogte van het zadel. Voor de kleinste fietsertjes is het erg belangrijk dat ze goed bij de grond kunnen. Niet alleen kunnen ze zo beter fietsen en in evenwicht blijven, ook als ze ineens moeten remmen of afstappen is dit veel veiliger. Koop daarom een fiets ook nooit op de groei. 

Voor het goed instellen van het zadel laat je je kind op de fiets gaan zitten en kijk je of het nog, zonder gebogen beentje, met platte voet bij de grond kan. Voor wat grotere kinderen en volwassenen kun je ook ongeveer 1,08 keer de binnenbeenlengte aan te houden. Hierbij geldt dat als ze nog met de tenen bij de grond kunnen zodat ze het been niet helemaal hoeven te strekken om de voet op het pedaal te zetten, de hoogte juist is. 

2. Stuur van de kinderfiets op de juiste hoogte 

Het stuur staat bij de kinderfiets altijd vrij hoog. Zo kan je kind goed rechtop zitten en voor zich uit kijken. Hierbij heeft je kind niet alleen een goede houding maar leert het ook veiliger fietsen. Vergeet dus niet om bij het afstellen van het zadel ook direct de hoogte van het stuur aan te passen. Zo blijft de zithouding altijd goed.

3. Terugtraprem op de kinderfiets

Kinderen zijn het meest gebaat bij een fiets met terugtrapremmen. Remmen met beide handen tegelijk remmen kan voor kinderen lastig zijn waardoor handremmen dus meer gevaar opleveren. Kies je toch een fiets met handremmen, controleer deze dan regelmatig. 

4. Wel of geen versnellingen op een kinderfiets

Voor kinderen zijn versnellingen (zeker in Nederland) helemaal niet nodig. Ze gaan onnodig stuk en leiden je kroost alleen maar af. Ook een derailleur is niet nodig en kwetsbaar op een kinderfiets. Voor oudere kinderen kun je eventueel wel versnellingen kiezen. Leer ze wel direct hoe hiermee om te gaan om onnodige reparatiekosten te voorkomen. Check ook regelmatig of de versnellingen nog goed werken om afleiding in gevaarlijke situaties te voorkomen. 

5. Gewicht van een kinderfiets

Het klinkt misschien raar maar koop een zo licht mogelijke fiets. In verhouding weegt een fiets voor een kind al heel veel. Door een te zware fiets, hebben ze meer moeite om in evenwicht te blijven en moeten ze ook harder trappen.

6. Controleer regelmatig de verlichting van kinderfietsen

Kies bij een kinderfiets liever geen naafdynamo, het maat het fietsen alleen maar zwaarder voor je kind. Kies liever batterijlampjes en zorg in de avond voor een goed zichtbaar jasje of reflectors. Controleer uiteraard regelmatig de batterijen van de lampjes.

7. Banden controle van de kinderfiets

Ook de banden vragen om regelmatige aandacht. Niet alleen wil je onderweg niet met een lekke band staan, ook het fietsen op te zachte banden maakt het onnodig zwaar voor je kleine fietser. 

8. Is de maat van de kinderfiets nog goed? 

En dan de maat van de fiets. Het belangrijkste onderdeel. Kijk daarom regelmatig of de maat van de fiets nog klopt met de lengte van je kind. Soms hebben kinderen een enorme groeispurt. Is je kind toe aan een nieuwe maat kleding, check dan ook direct even of de maat van de fiets nog wel klopt. 

Fietsen worden aangeduid in inches. Zoek je een fiets voor een kind van 3,5 a 4 jaar dan is bij het kopen van een nieuwe fiets een  kinderfiets 12 inch waarschijnlijk de beste keuze. Is je zoon of dochter rond de 5 jaar, kies je beter een kinderfiets 16 inch. Kijk je naar de kledingmaat dan is een 12 inch fiets de juiste voor kledingmaat 92 tot 104. 

10 inch 3 tot 4 jaar
12 inch 3 tot 4,5 jaar
14 inch 3,5 tot 5 jaar
16 inch 4 tot 6 jaar
18 inch 4 tot 7 jaar
20 inch 6 tot 8 jaar
24 inch 8 tot 10 jaar
26 inch 9 tot 12 jaar
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *