Het is de nachtmerrie van iedere verkeersdeelnemer op twee wielen: een plotseling openslaande autodeur. U ziet het vrijwel altijd te laat. Daardoor klapt u in volle vaart tegen het portier op. Wanneer heeft u dan recht op schadevergoeding? En hoe moet u deze vergoeding claimen? U leest het in dit artikel.
Automobilist moet goed opletten
Een stilstaande auto neemt geen deel aan het verkeer. Daarom zijn de regels net wat anders dan bij een verkeersongeluk. Toch heeft u vrijwel altijd recht op schadevergoeding als u tegen een openslaande autodeur aanrijdt. Meestal ligt de oorzaak namelijk bij de onoplettendheid van de automobilist.
Om dit soort ongelukken te voorkomen, wordt aan automobilisten aangeraden om het portier met de rechterhand te openen. Wanneer u dat doet, draaien uw hoofd en bovenlichaam automatisch naar links, waardoor de buitenwereld uw aandacht trekt. Als u de deur met uw linkerhand opent, doet u dit vaak op de automatische piloot; zonder na te denken of op te letten. De kans is groot dat u ook vergeet om achterom te kijken. Vooral als u veel andere dingen aan uw hoofd heeft.
Wist u trouwens dat deze manier van het portier opendoen zelfs internationaal bekendstaat als de ‘Dutch reach’ (de Nederlandse greep) en ‘A la Holandesa’ (op z’n Hollands)? Onze Europese buren zien dit dus als een wijze les.
Wat moet u doen als het u overkomt?
Als u tegen een openslaande autodeur aanrijdt, kunt u van uw fiets of scooter worden gelanceerd. U kunt daardoor ernstige verwondingen oplopen. Om schadevergoeding te kunnen claimen, is het belangrijk dat u de volgende stappen neemt na het ongeluk:
- Vul het schadeformulier in. Heeft u geen schadeformulier bij de hand? Noteer dan de gegevens van de tegenpartij, inclusief kenteken en verzekeringsgegevens.
- Noteer de gegevens van getuigen. Zij kunnen uw verhaal ondersteunen.
- Ga direct naar een arts. Ook als u slechts lichte verwondingen heeft opgelopen. Uw situatie kan nog verslechteren. Als u op een later moment gaat, kan de verzekeraar de relatie tussen uw klachten en het ongeval bovendien in twijfel trekken.
- Start een logboek vanaf de dag van het ongeval. Hierin schrijft u alles op wat u overkomt. Alle details zoals hoeveel reistijd u kwijt bent aan doktersafspraken, hoeveel uur u bent geholpen in het huishouden door uw vrienden of familie, hoeveel dagen u niet heeft kunnen werken. Zo kunt u geen belangrijke details vergeten voor het berekenen van uw schadevergoeding. Bewaar of plak ook al uw facturen in dit logboek.
- Stel de tegenpartij zo snel mogelijk aansprakelijk. Dit kunt u zelf doen, maar u kunt hier ook gratis juridische hulp voor inschakelen.
Wanneer u gewond raakt door een openslaande autodeur is dat niet alleen heel pijnlijk, maar ook traumatiserend. Een plotseling openslaand portier is een van onze nationale angsten. Als het u dan is overkomen, kunt u hier een tijd last van houden. Probeer dit ook bij te houden in uw logboek. Dit moet namelijk ook worden meegenomen in de berekening van uw schadevergoeding.
Hoe kan juridische hulp gratis zijn?
U heeft volgens de wet altijd recht op gratis juridische hulp wanneer u gewond bent geraakt na een ongeval. Als de automobilist beter had opgelet, had u geen hulp hoeven inschakelen. Daarom moet de verzekeraar van de tegenpartij ook de buitengerechtelijke kosten voor juridische hulp vergoeden. Dit heeft geen invloed op de hoogte van uw schadevergoeding.
Let op: een letselschadebehandelaar mag zijn of haar diensten ook op no cure, no pay basis aanbieden. Dan staat u wél een deel van uw schadevergoeding af. Vindt dat niet eerlijk en werkt daarom altijd kosteloos voor u als letselschadeslachtoffer.