Door weer en wind brengt je fiets je overal. Maar wanneer je regelmatig de fiets pakt en hem niet droog neerzet is de kans groot dat je fiets gaat roesten. Zelfs wanneer je netjes je fiets onderhoudt krijg je op een gegeven moment te maken met roestvlekken. Gelukkig is daar wat aan te doen.
Roest wordt veroorzaakt door vocht en condens. Het goede nieuws is dat de meeste roest op fietsen oppervlakkig is. Hierdoor kan je het makkelijk verwijderen. Hierbij een aantal tips.
Wondermiddel WD-40
Is jouw fiets al wat ouder? Gebruik dan WD-40. Spuit de fiets in en wacht tien minuten. Wanneer het goed is ingetrokken kun je met een oude tandenborstel de roestige plekken verwijderen. Met WD-40 krijg je de meeste plekken weg. Je kan het middel gebruiken op alle onderdelen van je fiets.
Azijn en baking soda
Heb je geen WD-40? Probeer dan de roest te verwijderen met schoonmaakazijn. Doe dit in een lege plantenspuit en spuit de plekken in. Laat het goedje heel even inwerken en poets de roest weg met een tandenborstel. Geen resultaat? Meng dan de azijn met een klein beetje baking soda. Let op: dit gaat bruisen. Gebruik niet teveel baking soda, want je wilt je fiets natuurlijk niet beschadigen.
Fles cola
Cola is evenals WD-40 een wondermiddel. In cola zit fosforzuur, dit helpt om roest te verwijderen. Spuit de roestvlekken in met cola en poets de roest weg met een tandenborstel.
Roestige fietsketting
Heb je roest op je fietsketting? Gebruik dan een staalborsteltje om de ketting op te poetsen. Spuit WD40 op de ketting om de roestplekken te verwijderen. Wanneer je sneller te werk wilt gaan kan je benzine gebruiken om roest uit de ketting te verwijderen. Hierbij moet je de ketting van de fiets halen, op een oude handdoek leggen en overgieten met reinigingsbenzine. Na een paar minuten kan je met een staalborstel de roest van de ketting halen. Pak daarna een zachte doek en wrijf de ketting droog. Vergeet niet om de ketting in te smeren met kettingvet.
Voorkomen is beter dan genezen
Wanneer je net een nieuwe omafiets hebt gekocht is het zonde dat hij na een tijdje begint te roesten. Staat je fiets vaak buiten? Heb je geen schuur waarin je hem kan stallen? Koop dan een fietshoes. Makkelijk in gebruik, je schuift hem zo over je geparkeerde fiets heen. Een kwestie van je zelf aanwennen met als resultaat dat je fiets prachtig blijft.
Daarnaast kan je je fiets in spuiten met blanke lak. Je krijgt dan een hard laagje om je frame en dus extra bescherming. Je kan overigens ook siliconen spray gebruiken. Dit helpt niet alleen tegen roest, maar biedt tevens bescherming tegen vuil en vet.
Koop een fiets die niet roest
Moderne fietsen worden vaak vervaardigd uit aluminium. Dit materiaal heeft als voordeel dat niet gaat roesten. Beter! Bovendien is het een licht materiaal en kan het tegen een stootje. Vroeger had aluminium als nadeel dat elke hobbel voelbaar was, maar dit is tegenwoordig een stuk beter.