Licht op de fiets. Altijd gedoe in de herfst- en wintermaanden. Als er een lampje weigert heb je zomaar een boete te pakken. Kinderen moeten hiervan ook op de hoogte zijn als ze naar school fietsen of naar de sportclub. Het is immers in de herfst en winter al snel donker. Wat zijn de regels?
Natuurlijk zitten er op een fiets lichten en reflectoren, maar is dat ook zo op een kinderfiets? Zeker in het najaar, als de dagen korter worden en het steeds eerder op de dag gaat schemeren, vooral bij regenachtig weer, is het belangrijk erop te letten dat er goed licht op de fiets zit en dat het ook werkt.
Hoe vaak gebeurt het niet dat je ’s morgens de fiets uit de schuur of garage haalt en dat het licht het niet meer blijkt te doen. Zat je voorheen met kapotte draadjes, tegenwoordig gaat het om batterijen die leeg zijn, vocht dat een lampje lamlegt of een knopje dat weigert.
Kinderen willen in hun haast en spontaniteit wel eens zo weg fietsen van huis, zonder erop te letten of alles het wel doet. ’s Middags, als ze terug moeten komen van school of de sportclub, blijken ze dan zonder licht te fietsen. Geen goed idee.
De officiële regels voor licht op een (kinder)fiets
De officiële regels luiden dat iedere fiets op de openbare weg een werkend voor- en achterlicht moet hebben (je mag losse lampjes gebruiken) en de fiets moet reflectoren hebben op de achterkant, trappers en wielen of banden.
Bij vaste fietsverlichting moet de fietslamp aan het volgende voldoen:
- wit of geel licht voor
- rood licht achter
- de lampen moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen
- de lampen mogen niet knipperen
Wist je dat er voor losse lampjes andere regels gelden? Namelijk de volgende:
- wit of geel licht voor
- rood licht achter
- de lampjes moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen
- de lampjes moeten goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen
- de lampjes mogen niet knipperen
- je mag de losse lampjes vastmaken aan je kleding of op je tas
- je mag de lampjes vastmaken op je bovenlichaam (alleen rug en borst). Maar de lampjes mogen niet op je hoofd, aan armen of benen vastzitten
- je mag geen extra verlichting gebruiken zoals spaakverlichting of meer dan één koplamp op een tweewieler
Regels voor reflectoren op een (kinder)fiets
Ook reflectie op de fiets moet aan allerlei voorwaarden voldoen. Denk aan een rode reflector op de achterkant van de fiets en witte of gele op de wielen of banden. Er zitten gele reflectoren op de trappers. Spaakreflectoren mogen niet gebruikt worden.
Je riskeert een boete bij licht op een andere plek
Dat we bij een kapot achter- of voorlicht een boete kunnen krijgen weten we wel, maar dat dat ook geldt voor als er geen reflectoren op de achterkant, trappers en wielen (velgen) of banden van de fiets zitten of als het fietslicht een andere kleur heeft of knippert of zelfs op een andere plek zit, weten veel mensen niet. Als kinderen naar school fietsen, is het daarom belangrijk dat alles werkt en dat het voorzien is van de nodige verlichting op de juiste plek. Let daarop bij de aanschaf van een jongens- of een meisjesfiets.