Geplaatst op Geef een reactie

Fietsen geeft je kind een gevoel van vrijheid

fiets

Zeker nu wil je je kind een bepaald gevoel van vrijheid meegeven. Vrijheid is voor velen de basis in de opvoeding. Iets dat ze hun hele leven meenemen. Maar hoe doe je dat in een tijd waarin je zo veel niet mag. Je kind snapt waarschijnlijk helemaal niet waarom het ineens niet meer naar school mocht, niet naar opa en oma, niet naar zwemles of voetbal. Met de aandacht vestigen op iets anders leid je ze niet alleen af van wat niet mag, maar creëer je aandacht voor een nieuwe belevingswereld. Bijvoorbeeld die van het fietsen. 

Je weet misschien nog heel goed hoe jij hebt leren fietsen. Was het een van je ouders die geduldig naast je bleef lopen en je aanmoedigde of was het een opa of oma met alle tijd van de wereld? Leren fietsen kost even wat tijd maar je verleert het nooit meer. Een goede investering dus. Net als lopen en praten hoort het, zeker in Nederland, gewoon bij de opvoeding. 

Met twee voeten op de grond

Regel is wel dat je kind zelf moet willen leren fietsen. Pushen heeft geen zin maar andersom geldt ook dat als je je kind niet verleidt tot fietsen, het er nooit van zal komen. Heb je veel kinderen in de buurt die regelmatig met hun fietsje voorbij komen, zal je kind eerder ook aangeven te willen fietsen. Ziet je kind regelmatig een ander kindje vallen, duurt het waarschijnlijk wat langer. Ook hoe vaak jij als ouder zelf fietst, heeft invloed op het willen van je kind. 

Stap 1. Kies voor een mooie aantrekkelijke fiets en kies vooral voor de juiste maat. Als richtlijn kun je aanhouden dat een kinderfiets 12 inch geschikt is voor kinderen tussen de 3 en 4,5 jaar en een kinderfiets 16 inch voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Een must is dat je kindje, als het op het zadel zit, met platte voet op de grond kan. Stel daarom het zadel goed in en begin zo nodig op een iets kleinere fiets. Een fiets op de groei is nooit een goed idee. Kijk ook goed naar de hoogte van het stuur. 

Extra steun

Stap 2. Heb vertrouwen en geduld. Hierdoor krijgt je kind zelf ook meer vertrouwen en leert het sneller zelfstandig fietsen. Voor de kleinste zijn zijwieltjes eigenlijk altijd een must. Ze hebben nog niet het vermogen om de kinderfiets onder controle te houden en vallen zal zeker niet stimuleren in het leuk vinden van fietsen. Bij deze stap met zijwieltjes leert je kind hoe het voelt om zelf te trappen zonder bang te zijn voor omvallen. Leer je kindje ook gelijk om vooruit te kijken te kijken naar de weg en niet naar het stuur of de trappers. 

Next level

Stap 3. Gaat fietsen met zijwieltjes goed, ben je toe aan de volgende stap; de zijwieltjes iets omhoog zetten. Hierdoor moet je zoon of dochter al meer leren zijn evenwicht te bewaren. De wieltjes raken in dit stadium alleen de grond als de fiets dreigt om te vallen. Zo went je kindje aan het gevoel van balans dat nodig is om te leren fietsen. 

De volgende stap, stap 4, is fietsen zonder zijwieltjes. Dit kan voor je kind erg spannend zijn. Loop daarom de eerste keren mee en houd de bagagedrager losjes vast. Dit geeft net dat stukje veiligheid waardoor je kindje sneller durft. En dan het langzaam loslaten. Af en toe even de bagagedrager loslaten. Doe dit wel in kleine stapjes en vertel het. Stiekem loslaten lijkt misschien een goed idee maar beschadigt het vertrouwen van je zoon of dochter en kan er zomaar voor zorgen dat het niet meer wil leren fietsen. Laat steeds iets langer los, totdat je kind alleen fietst. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *