Nederland staat bekend als fietsland. Zo zijn er meer fietsen dan inwoners en fietsen we gezamenlijk in een jaar zo’n 15 miljard kilometer. Dat is nogal wat! Hoewel we in de winter en het najaar zeker minder fietsen dan in andere seizoenen wordt er ook dan nog steeds door veel mensen gefietst. Naar het werk of naar school, de trappers staan niet stil, of het nu regent of sneeuwt. De weersomstandigheden van de herfst en de winter vragen wel om wat aanpassingen. Niet alleen vanwege comfort, maar vooral vanwege veiligheid.
Zorg ervoor dat jij en je kind goed zichtbaar zijn op de fiets
De herfst en de winter hebben allebei zo hun charme. Het verkleuren van de blaadjes zorgt voor prachtige taferelen en bijna iedereen wordt gelukkig van een sneeuwwitte wereld. Maar het najaar heeft ook een aantal minder fijne kanten. Zo wordt het aan het einde van de middag steeds sneller donker en wordt het in de ochtend later licht. Met als gevolg dat jij en/of je kinderen regelmatig in het donker zullen fietsen. Daarbij is het ontzettend belangrijk dat je ervoor zorgt dat jullie goed zichtbaar zijn voor het andere verkeer. Vooral wanneer het regenachtig weer is wordt het voor automobilisten een uitdaging om fietsers goed te onderscheiden. Maak je jezelf niet zichtbaar dan wordt dit zelfs onmogelijk en ligt een ongeluk op de loer.
Om goed zichtbaar te zijn op de fiets zorg je er in de eerste plaats natuurlijk voor dat alle verlichting op de fiets goed werkt en goed zichtbaar is. Daarmee zorg je er niet alleen voor dat je kind zelf goed kan zien waar hij heen fietst, maar wordt hij ook gezien. Maar zichtbaarheid zit niet alleen op de fiets. Je kunt ook op jas en tas reflectoren aanbrengen die de zichtbaarheid vergroten.
Zorg voor een goede passende fiets
Een fiets van het juiste formaat is eigenlijk in ieder seizoen belangrijk omdat je op die manier ongelukken kunt voorkomen. Een kind moet zijn voeten stevig op de grond kunnen zetten. Bij een te grote kinderfiets is de kans groot dat hij omvalt en bij een te kleine kinderfiets kan het stuur juist in de weg gaan zitten. Maar met name in de winter is een goed passende fiets extra belangrijk omdat de weersomstandigheden bij bijvoorbeeld gladheid al uitdagend genoeg zijn en de nodige valpartijen uitlokken als je wel een passende fiets hebt.
Een fiets met winterbanden
Wil je glijpartijen met de fiets zoveel mogelijk proberen te voorkomen dan kun je er zelfs voor kiezen om de gewone bandjes van de kinderfiets te vervangen voor speciale winterbanden. Deze banden hebben een speciaal profiel wat voor meer grip zorgt waardoor je minder snel gaat glijden.
Hou het hoofd koel, maar vooral ook warm
Veiligheid zit hem niet alleen in zichtbaarheid en je fiets, maar ook in je beschermen tegen de elementen. Nou zijn de winters in Nederland doorgaans niet zo streng meer, het kan toch nog behoorlijk koud worden op de fiets. Vooral handen, voeten, en hoofd koelen rap af onderweg. Zorg er daarom voor dat je kind goed warm aangekleed op weg gaat. Dat betekent een lekkere warme muts, of zelfs een bivakmuts, een warme sjaal, goede handschoenen en lekkere warme winterschoenen. Het is wel belangrijk dat comfort en warmte de veiligheid en beweeglijkheid niet in de weg gaan zitten. De sjaal mag niet in de spaken terecht komen, met de handschoenen moet je kind het stuur goed vast kunnen houden en de muts moet niet over de ogen komen.
Zorg er bovendien voor dat je kind ontspannen op de fiets zit en niet angstig gaat fietsen. Oftewel, hou het hoofd koel, maar lekker warm.
Ogencheck
Het is niet alleen heel belangrijk dat je kind zichtbaar is in het verkeer, even belangrijk is dat hij zelf ook goed kan zien. Vooral bij jonge kinderen is het verstandig om met enige regelmaat te controleren of ze alles goed kunnen zien, zowel bij daglicht als in het donker. Kinderen die niet goed kunnen zien zijn er namelijk erg goed in dit te compenseren of te verbergen.