Geplaatst op Geef een reactie

Slechthorende kinderen op de fiets

fiets

Kinderen die slechthorend zijn kunnen achterop hun fiets een bordje laten bevestigen dat aangeeft dat ze niet goed kunnen horen. Op die manier kan het verkeer hier beter op anticiperen. Mits andere weggebruikers het bordje kennen. Daar schort het nog aan.

Echt duidelijk is het vaak niet als een fietsend kind slechthorend is. Draagt het kind hoorapparaten dan is dat in de snelheid van het verkeer niet zichtbaar en op geen enkele andere manier zal je direct merken dat een kind een beperking heeft. Of het moet zijn omdat het kind vaker stoppen moet om goed om zich heen te kijken, en mogelijk gebel of getoeter van andere weggebruikers niet hoort.

Het is echter wel belangrijk dat er door verkeersdeelnemers rekening mee wordt gehouden, want stap zelf maar eens op de fiets en ga eens na hoe je op je gehoor handelingen wel of niet verricht. Daar sta je als horende niet bij stil, het gaat onbewust. Als slechthorende ben je daarin beperkt. Je moet gericht alle kanten op kijken om het verkeer om je heen waar te nemen. Eigenlijk heb je daar vooral alleen je ogen voor. Je oren laten het wat dat betreft afweten.

Bordje achterop de kinderfiets

Om toch te laten weten dat een kind als deelnemer aan het verkeer slechthorend is, zijn er bordjes ontwikkeld die gemakkelijk achterop een kinderfiets gemonteerd kunnen worden. Het ene bordje laat de zwarte letters SH zien met een rode balk ertussen, dat voor SlechtHorend staat. Het andere geelkleurde bordje toont een blauwe oorschelp met een rood gestippeld kruis erdoor. Het eerste bordje bestaat al sinds 1950, de tweede -het limited hearing bordje- werd rond 2015 ontwikkeld.

Helaas blijken veel weggebruikers deze bordjes niet te kennen en daardoor ook niet te herkennen. Wie niet bekend is met de wereld van doven en slechthorenden gaat al snel aan zo’n bordje voorbij. Komt de boodschap dan wel over? Terwijl hier het gevaar dreigt dat de fietser zich veilig waant en daarop anticipeert, want er zit immers een bordje op de fiets.

Limited Hearing bordje moet in reglementen worden opgenomen

Volgens experts pakken maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten niet altijd positief uit, wat met de slechthorenden-bordjes het geval lijkt. “Mensen kunnen zich voorzichtiger gaan gedragen, maar het tegenovergestelde kan ook. Doordat verkeersdeelnemers zich veiliger voelen, kunnen ze onveiliger gedrag gaan vertonen. Dit wordt gedragsadaptatie genoemd,” vertelde Marjan Hagenzieker van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in een interview. Uit eerder onderzoek bleken maar weinig mensen het oude bordje SH te herkennen en weten veel mensen niet waar het voor staat, ook al kwam het vroeger zeker wel aan de orde in de stof van het theorie-examen. Het nieuwere symboolbordje met het oorteken is internationaler en beter te begrijpen. Er is gelobbyd om het bordje in het theorie-examen voor brommer- en autorijbewijzen te krijgen. Waarschijnlijk moet het bordje daarvoor eerst in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) worden opgenomen. Of dat al het geval is, is bij de redactie niet bekend. In de online gepubliceerde RVV-regels staat er vooralsnog niets over vermeld.

Daarom blijft het van belang om alert te zijn in het verkeer en vooral zij die zich met een ‘slechthorende-bordje’ op de kinderfiets 24 inch in het verkeer begeven extra in de gaten te houden. Ze wanen zich vaak gezien, maar het bordje lijkt nog altijd vrij onbekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *