Een moederfiets, mamafiets of fiets voor mams. Welke naam je er ook aan geeft, de fiets voor ma is er eentje die aan bepaalde criteria moet voldoen zodat er veilig en fijn gefietst kan worden. Meer criteria dan aan andere fietsen? Eigenlijk wel en dat is om de volgende redenen.
Moederfietsen zijn ontwikkeld om er niet alleen zelf als moeder op te fietsen, maar ook om een of twee kinderen op mee te nemen. Dit betekent dat sommige moederfietsen extra ruimte hebben tussen het zadel en het stuur zodat er gemakkelijk een fietszitje tussenpast. Een stevige andere (dames)fiets kan ook prima als moederfiets fungeren.
Vaak kunnen moeders niet wachten tot dit moment. Met de baby is er veel gewandeld, maar het fietsen lonkt. Je kunt dan samen met het kind of de kinderen een langere afstand afleggen, boodschappen doen en genieten van het buiten zijn. Dit vindt iedereen fijn.
Criteria waaraan een moederfiets moet voldoen
Het is, om welke moederfiets het ook maar gaat, belangrijke op de volgende zaken te letten:
-zorg dat de fiets zo is afgesteld dat je gemakkelijk met de voeten bij de grond kunt. Dat is veiliger dan van een afstand af moeten stappen. Het zadel moet daarom op een passende hoogte staan.
-zorg in alle gevallen voor een sterke en stevige fiets die het gewicht van de fietser en kind(eren) kan dragen.
-zorg dat de remmen goed zijn afgesteld
-zorg voor spaakafscherming. Dat is iets anders dan jasbeschermers. Spaakafschermers zorgen ervoor dat er een bescherming zit tussen de spaken en de voeten van het kind dat in een kinderzitje of achterop zit. Het is belangrijk regelmatig te controleren of de voeten van het kind op het voetensteuntje van een zitje nog steeds niet bij de spaken kan komen, want kinderen groeien snel en voor je het weet zitten die voetjes een stuk lager.
Houd de moederfiets altijd stevig vast
Behalve aanpassingen op deze zogenoemde moederfiets is het ook belangrijk de volgende maatregelen in acht te nemen:
-laat een fiets met een of meerdere kinderen erop nooit zomaar los op de standaard staan. Houd de fiets altijd stevig vast en in evenwicht.
-dat geldt ook voor het moment dat het kind op de fiets gezet wordt. Sommige kinderen zijn al zo bijdehand dat ze zelf op de fiets kunnen klimmen. Dat moet niet ongezien gebeuren, want dan valt de fiets gemakkelijk om met alle gevolgen van dien. Houd die fiets altijd met een hand vast en met de andere hand til je het kind in het zitje of laat dat door iemand anders doen.
-de kinderen moeten overigens als laatste op de fiets gezet worden, nadat de boodschappen in de fietstassen zijn gedaan.
-met kinderen op de fiets is de fiets een stuk zwaarder, dat fietst ook zwaarder en daardoor reageert de fiets trager. Het remmen duurt langer. En opstappen en weer op gang komen duren ook langer dan wanneer er alleen wordt gefietst. Het is goed je hier bewust van te zijn.
Baby mee op de moederfiets
Zodra een baby zelfstandig kan zitten en het hoofdje zelfstandig rechtop kan houden, kan het kindje mee op de fiets in een speciaal daarvoor uitgerust kinderzitje. Dat is meestal vanaf een maand of negen. Een minimumleeftijd is er niet, het is belangrijk dit zelf goed aan te voelen wanneer het kindje er fysiek klaar voor is. De consumentenbond legt in een filmpje uit waar je bij de aankoop van een fietszitje op moet letten. Er bestaan babyautostoelen die met een speciale drager op de fiets bevestigd kunnen worden. Daarin zit de baby veilig en dat kan al vanaf dat het kindje een maand of vier is. De gordels moeten goed bevestigd en stevig gesloten worden door ze goed aan te trekken. In alle gevallen is het met baby’s verstandig om in het begin niet te lange ritten op de fiets te maken. Bouw het qua tijd op zodat het kindje eraan kan wennen.
Peuter mee op de moederfiets
Een voorzitje, waar de jongste kinderen inzitten, moet voldoen aan de Europese norm (NEN-EN 14344) en is gemaakt voor kinderen tot vijftien kilo. Dat betekent dat het kindje tot ongeveer de leeftijd van drie jaar in een voorzitje kan. Als het kind zwaarder is, is het niet meer veilig om het voorop te vervoeren. Dan is een fietszitje achterop verstandiger.
Kleuter mee op de moederfiets
Een achterzitje moet eveneens voldoen aan de Europese norm (NEN-EN 14344). Deze zijn speciaal gemaakt voor kinderen tot een gewicht van 22 kilo. Dit is ongeveer tot vijf jaar. Kijk op de instructie van het fietszitje vanaf welk gewicht van je kind je het zitje mag gebruiken. Het is verstandig, net als bij een voorzitje, ook een achterzitje door de fietsenmaker te laten monteren. Het mag namelijk niet te ver naar voren of naar achteren geplaatst zijn. Het kind moet comfortabel en veilig achterop kunnen zitten. Zet het kindje goed vast en maak ook de voetriempjes goed en stevig vast om te voorkomen dat de voeten tussen de spaken komen. Vooral bij kinderen tussen de drie en zes jaar komt het nog vaak voor dat de voetjes tussen de spaken bekneld raken. Samen met de voetjes goed vastzetten, is spaakafscherming belangrijk.
Basisschoolkind mee op de moederfiets
Als het kind te zwaar wordt voor een fietszitje dan kan het veilig mee op de fiets mits er goede voetsteunen zijn en spaakbescherming. Fietstassen kunnen handig zijn om de voeten in te doen, zodat ze niet bij de spaken komen. Het is overigens ook het moment dat het kind zelf kan leren fietsen. Een heel nieuwe fase.
Twee kindjes achterop de moederfiets
Twee kinderen achterop de fiets vervoeren is een mogelijkheid, maar het betekent dat er een verlengde bagagedrager op de fiets gemonteerd moet worden en dat er twee fietszitjes worden geplaatst of twee rugsteunen en voetsteunen. Het is enorm belangrijk om zelf goed in te schatten of dit veilig genoeg is. Het staat buiten kijf dat er een stevige moederfiets moet zijn en dat de zitjes en steunen veilig zijn en er veilig op gemonteerd worden. Houd de fiets altijd stevig vast, want er is hier sprake van flink wat gewicht op de achterkant van de fiets.
Alternatief voor moederfiets: stevige fiets met fietskar
Een stevige fiets met een fietskar erachter is officieel geen moederfiets, maar wel een goed alternatief om kinderen al fietsend te vervoeren. In alle gevallen is het van belang een goede stevige fietskar te kiezen met brede wielen en een laag zwaartepunt. Kies voor een kwaliteitskar die veilig is. Er zijn vele merken en modellen, in het filmpje vertelt een moeder over een fietskar. De constructie moet zodanig zijn dat de fietskar goed aan de fiets vastzit, met het liefst een extra borging zodat deze niet los kan raken of kan kantelen. Goed zichtbaar in het donker, goed te besturen en goed reagerend op remmen met de fiets. De kinderen en eventuele bagage moeten stevig worden vastgezet in de fietskar.