Een goede fiets op maat, een doel, een behapbaar aantal kilometers per dag en goeie zin. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor een fietsvakantie met kinderen.
We kunnen vaak niet wachten totdat ons kroost kan fietsen. Kind jarig? Dan geven we graag een eerste fiets. Eentje met zijwieltjes die er bij de meeste kinderen al snel vanaf gaan. Een aantal verjaardagen later volgt dan een heuse kinderfiets op maat en weer later dé fiets om mee naar school te gaan.
Als een kind goed kan fietsen, bestaat ook de mogelijkheid om samen op fietsvakantie te gaan. Veel mensen zijn daar erg enthousiast over. Het is natuurlijk mogelijk om kinderen in een bakfiets mee te nemen of in een fietsaanhanger of ‘tandem’fiets, maar het allerleukste is het toch als kinderen met een eigen fiets meegaan.
Kinderfiets op maat is een must
Het is dan des te belangrijker dat het kind een goede fiets op maat heeft. Juist omdat er zoveel gefietst wordt, moet een kind goed op de fiets zitten en comfortabel kunnen trappen. Geen geschuif op een zadel en geen knieën te dicht bij het stuur. In het eerste geval is de fiets te groot, en zodra knieën bijna het stuur raken is de fiets veel en veel te klein. Gevolg: fietsen is dan niet veilig meer. De kinderfiets op maat is een must.
En dan begint het grote avontuur. Op naar een volgende Bed & Breakfast, trekkershut of tent. Die laatste hoef je niet per se zelf mee te nemen. De kant-en-klare tent die klaarstaat op de camping is veel handiger. En scheelt veel gewicht op de fiets.
Speelgoed hoeft op de kinderfiets niet mee
Het is goed om van tevoren te testen hoe lang een kind het fietsen een beetje volhoudt. Dat geldt overigens ook voor een kind in een kinderzitje of op de fietsaanhanger. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. De bagage? Dat is een kwestie van uittesten. Hoeveel moet ermee en hoeveel kan ermee. Wie in Nederland blijft, kan overal terecht om iets aan te schaffen, dus veel meenemen hoeft niet. Beetje kleding en toiletspullen en fietsen maar. Speelgoed hoeft echt niet mee, want op de meeste campings en andere verblijfplaatsen waar rekening is gehouden met de komst van kinderen, zijn genoeg spelletjes, boekjes, trampolines, skelters en ga zo maar door.
Op de kinderfiets de grens over
De tochten zelf? Ervaren fietsers met kinderen raden aan niet te veel kilometers te willen maken. Stop regelmatig. Eet en drink iets of laat de kinderen even spelen. Natuurlijk is het ook leuk om tijdens het maken van al die kilometers de grens over te steken. Dat spreekt bij kinderen al snel tot de verbeelding. Behalve dat kinderen ook fietstassen op hun fiets hebben, blijkt een kilometerteller op het stuur een uitkomst. Kinderen vinden het veelal heel stoer om te weten hoe hard ze fietsen, maar vooral hoeveel kilometer ze alweer in de benen hebben. Het geeft ze meer begrip over het aantal te fietsen kilometers en daarmee een dagelijks houvast. Een ijkpunt van waaruit ze steeds een stukje verder komen. Het kan de kids enorm stimuleren. Begin met kleine afstanden en breidt het steeds verder uit. Kinderen worden daar vaak heel enthousiast over.