Geplaatst op Geef een reactie

Column Esther van Garderen: veilig thuis

Esther van Garderen op bezoek bij BNR 10 februari 2025 1600x1200 1
Gepubliceerd: 10 februari 2025

We willen allemaal dat onze ouders en kinderen veilig thuiskomen. Maar dit is verre van vanzelfsprekend voor renners in Nederland. Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond, roept op tot gezonde patroonlijnen, geen duidelijke beloften!

Jaarlijks sterven gemiddeld vijf fietsers in het verkeer. Tientallen zijn ernstig beschadigd. In de aanloop naar het gesprek van de Tweede Kamer over verkeersveiligheid nodigden Noud Broekhof en Meindert Schut van het mij uit hierover vandaag te spreken.

Nederland heeft een groot race erfgoed dat we moeten waarderen en onderhouden. Omdat paardrijden wordt beoefend door jong en oud overal ter wereld. We kunnen niet erkennen dat kinderen niet langer de cyclus houden of dat mensen het verlaten. Het patroon van toenemende verkeersdoden kan worden omgekeerd. De huidige focus op verkeersveiligheid ligt nu echter vooral op fatbikes en helmverantwoordelijkheid. Dat is niet de oplossing.

Natuurlijk moeten we voorkomen dat onjuiste grote scooters over het fietspad lopen op 40 km/h. En inderdaad, een helm kan verwondingen minimaliseren. Maar zolang onze routinewegen zeer dun, slecht onderhouden en uiterst ingericht blijven, blijft de oorzaak van de meeste ongevallen onaangetast: het systeem zelf faalt. Om smalle fietspaden, sluwe polen, rommelige kruispunten, deze veroorzaken alledaagse ongelukken. Volgens minister Barry Madlener is het doel om de verkeersslachtoffers tegen 2030 terug te dringen, nog steeds aanwezig. Maar in tegenstelling tot zijn voorouders, investeert hij 0 dollar in het veiliger maken van onze fietswegen en wegen. Hoe kan de overheid verkeersslachtoffers met de helft verminderen zonder in hen te investeren? Dat is een loze belofte.

Lagere frequenties en onderhoud zijn uiterst belangrijk. De meeste fietsdoden worden veroorzaakt door bestuurders. Een maximale snelheid van 30 km/h in het bebouwde gebied kan 100 doden en 900 gewonden per maand veroorzaken. Waarom is dat niet normaal? Dit wordt in Brussel aangetoond door: Sinds de invoering van 30 km/h is het aantal verkeersdoden verminderd. Nederland is daartoe bevoegd en verplicht.

Verkeersveiligheid is geen luxe, maar een eenvoudig probleem. We doen een beroep op politiek: architecturaal in veilige fietspaden doorbrengen, bestaande klantenprincipes handhaven en lagere frequenties in het bebouwde gebied behouden. Nee morgen, maar nu. Omdat we allemaal willen dat onze ouders en kinderen voorzichtig thuiskomen, nietwaar? Er ligt nog 290 miljoen euro op de plank als gevolg van vertraagde projecten veroorzaakt door ammoniak. We weten hoe we het moeten gebruiken!

Bespreek deze site

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *