Geplaatst op Geef een reactie

Fiets in de trein

fiets

Het was even lastig, maar inmiddels mag de fiets weer mee in de trein en kun je er heerlijk een dagje op uit met de fiets of eenvoudig een fietsvakantie houden. Ook fietsend en met de trein naar het werk is daarmee makkelijker geworden, en ook nog eens een goed voor het milieu en je eigen conditie. Kortom; de fiets in de trein biedt heel wat vrijheid. 

Een uniek feit: Nederland telt 1,3 fietsen per inwoner. Nederland is overduidelijk een fietsland. Branchevereniging BOVAG en RAI schatten dat er in totaal ruim 22 miljoen fietsen in Nederland zijn. 

Van al deze fietsen zou 1,8 miljoen elektrisch ondersteund zijn. Van de echt snelle elektrische fietsen zijn er meer dan veertienduizend. Of het nu met de wind mee of tegen, uit eigen kracht of met behulp van enige elektra is, we fietsen wat af. Maar liefst zo’n vijftien miljard kilometer per jaar. Denk aan 880 kilometer per persoon, verdeeld over gemiddeld zo’n 250 tot 300 fietsritten. Een kwart van onze verplaatsingen. 

Om dit allemaal mogelijk te maken telt Nederland: 

-37.000 kilometer aan fietspaden

-47.000 kilometer aan wegen met fietsstroken 

Fiets is duurzame bijdrage aan het milieu

Tot zover de tellingen, maar er is meer dat de fiets vooral in een goed daglicht stelt: de duurzaamheid ervan. In 2007 werd al berekend dat als we al onze ritjes tot en met 7,5 kilometer met de fiets zouden afleggen in plaats van met de auto, we al een achtste van de binnenlandse Kyoto-doel behalen. We gebruiken dan zoveel minder fossiele brandstof dat we al een aardig eindje opschieten die CO2 uitstoot omlaag te halen. Het zou jaarlijks 2,4 miljoen ton aan CO2 schelen als we alleen al voor die korte ritten de fiets pakken. Om te voldoen aan de doelstellingen van het verdrag van Kyoto, is dit een belangrijke bijdrage. Daarin staat namelijk dat Nederland ten opzichte van het jaar 1990 de uitstoot met zes procent omlaag moet brengen. Met die fiets voldoen we dus al een achtste daarvan. Inmiddels zijn er weer nieuwe maatregelen opgesteld voor de nieuwe periode (na 2020). 

Nu geeft premier Rutte regelmatig het goede voorbeeld, maar daarmee zijn we er niet. Het stimuleren van het fietsgebruik kan nog wel een zetje in de goede richting gebruiken. Denk aan meer fietspaden, verbeterde fietspaden, groene golf voor fietsers bij verkeerslichten, gratis bewaakte fietsstallingen, en investeren in de combinatie fiets en openbaar vervoer. 

Veel reizigers nemen de fiets mee in de trein 

Het was dan ook verbazingwekkend dat de NS afgelopen voorjaar aankondigde het meenemen van de fiets in de trein te verbieden omdat de trein alleen bedoeld was voor noodzakelijke reizen, zo meldde de Nederlandse Spoorwegen. Vouwfietsen mochten nog wel en verder verwees de NS naar de ov-fiets. Dit stuitte op flink wat tegenstand. Veel reizigers nemen de fiets mee in de trein en zaten met de handen in het haar. Het alternatief van de auto was voor sommigen niet haalbaar, gewoonweg omdat ze geen auto hadden en waar blijven we dan met de duurzame doelstellingen. 

Fiets in de trein: meld het even via de NS-app

Het gevolg was dat deze maatregelen al snel werd teruggedraaid. Vanaf de zomer mag de fiets weer mee in de trein. Wel vraagt de NS om het van tevoren even te melden als je een fiets meeneemt. Dat kan via een NS-app of de website. Dan krijg je te zien in welke trein er voldoende ruimte is voor de fiets. Het reserveren van een fiets in de trein is overigens een verzoek, geen plicht. Hoe je de fiets registreert voor je reis. 

pexels photo 3569754

Fiets mee in de trein naar het werk

Zowel werkgevers als de overheid stimuleren het fietsen naar het werk. Iedereen kent wel het fenomeen dat je ’s morgens duf uit een auto stapt als je op het werk aankomt, en als je die afstand fietsend kunt afleggen je je veel fitter voelt en lekker fris en energiek het kantoor binnen wandelt. Bovendien bespaart het ook nog eens flink wat benzine dat beter is voor het milieu en voor de portemonnee. Met de fietscalculator van de Fietsersbond kunnen werkgevers uitrekenen hoeveel kosten er bespaard kunnen worden als medewerkers die nu met de auto naar het werk komen, dit met de fiets zouden doen. 

Daarnaast is het goed als er maatregelen worden ingevoerd om mensen te stimuleren om op de fiets naar het werk te komen, zoals een belastingvoordeel, goede voorzieningen op het werk zoals stallingen, een douche en eventueel een fietsenmaker die langskomt. 

Fiets mee in de trein voor een dagje erop uit

Nu het mogelijk is op een eenvoudige manier de fiets mee in de trein te nemen, biedt dat veel mogelijkheden voor een dagje uit. Zeker in de coronatijd zijn we daar af en toe hard aan toe en met de fiets op pad gaan is heel goed mogelijk. Ofwel in je eentje even lekker naar buiten of samen een heerlijke fietstocht maken. Je kunt door de fiets mee te nemen in de trein gemakkelijk een wat verdere plek bereiken waar je fijn kunt fietsen en eventueel een nieuwe omgeving leren kennen. 

Fiets mee in de trein op vakantie

Nu we voorlopig niet naar het buitenland op vakantie kunnen, is ons eigen land de aangewezen plek om ons te vermaken. Een vakantie in eigen land is echter helemaal zo gek niet en nu de fiets mee mag in de trein, biedt dat goeie vakantiemogelijkheden. Ofwel om naar een verdere bestemming in het land te reizen en je eigen fiets mee te nemen ofwel om een leuke tour door het land per fiets te maken waarbij je ook stukken met het ov kunt afleggen. Dan kun je in een relatief korte tijd toch een flinke afstand afleggen en veel van ons land zien. Als je weet dat het vakantietijd is, is het wel raadzaam om via die fietsapp aan te melden dat je de fiets meeneemt in de trein, want je zult niet de enige zijn en er moet wel voldoende plaats zijn. 

Tegen de tijd dat we weer internationaal kunnen reizen en je daar de trein voor pakt, zijn de mogelijkheden met een fiets ook eindeloos. Het is nog even geduld hebben, maar als het zover is kun je hier terecht voor meer informatie over de fiets in de trein voor een buitenlandvakantie. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *