Geplaatst op Geef een reactie

Leren fietsen zonder zijwieltjes

fiets

Zijwieltjes op een kinderfiets zijn een mooie manier om kinderen te leren fietsen, maar als eenmaal de balans is gevonden en de wieltjes eraf kunnen, begint het echte werk. Daarvoor is een kinderfiets op maat nodig. En hoe zit het met een helm?

Het is nooit verstandig een fiets op de groei te kopen. Goed leren fietsen lukt alleen maar met een fiets op maat. Een te hoge fiets zorgt voor onbalans, en het kind te lang door laten fietsen op een te klein exemplaar is ook niet slim. Denk maar eens aan knieën tegen het stuur. Ook dan is een fietsend kind snel uit balans. Dat kan gevaarlijk zijn en daar leer je niet alleen minder goed fietsen van, je bent tegelijk kwetsbaar op straat. Daarom is een juiste fietsmaat zo belangrijk: de voeten moeten de grond kunnen raken als het kind op het zadel zit en stilstaat en er moet een juiste afstand zijn tussen het frame en het stuur in verband met de lichaamslengte van het kind. In geen geval komen de knieën tegen het stuur of raken de voeten de grond niet. 

Blik vooruit en handen aan het stuur

Goed leren fietsen is natuurlijk een kwestie van ‘doen’, maar een beetje hulp van ouders is wel belangrijk. En vooral ook leuk. Vaak hebben kinderen het fietsen zelf snel in de gaten, maar wordt het lastiger als het pleintje of het fietspad drukker wordt. Als medeweggebruikers in beeld komen, moet het kind zich goed op het fietsen kunnen blijven concentreren én het andere verkeer in de gaten houden. Daar is niet ieder kind zomaar aan toe. Dat moeten ze leren. 

Daarom is het van belang er best wat tijd in te steken voordat een kind werkelijk al fietsend de weg op kan. Want wie kent het niet, zonder op- of omkijken razen kinderen het fietspad over. Dat kan, zeker in het begin, beter nog maar even achterwege blijven. Oefen daarom eerst op een rustig pleintje. Zorg ervoor dat ze zich concentreren op de ruimte voor zich, dat ze de handen goed aan het stuur houden en vooral dat ze goed op- en af kunnen stappen. 

En dan zijn er nog accessoires zoals fietsmandjes en zitjes voor poppen achterop een fiets. Enorm leuk, maar het kan ook afleiden. Het is niet de bedoeling daar al fietsend mee bezig te zijn. Ook hier geldt: blik vooruit en handen aan het stuur. 

Wel of geen helm op

In meer dan tien Europese landen is de fietshelm al verplicht voor jongeren. In Frankrijk moeten kinderen onder de veertien jaar een helm dragen, in Spanje en Oostenrijk geldt dat voor iedereen onder de vijftien jaar.

In ons land is de fietshelm niet verplicht. Veilig Verkeer Nederland en De Fietsersbond zijn er zelfs tegen. De belangrijkste reden hiervoor is dat we het probleem niet moeten verminderen, maar voorkomen. Zo menen deze instanties. Toch zie je steeds vaker kinderen met een helm op. Ongeveer vierduizend kinderen komen jaarlijks op de spoedeisende hulp terecht na een fietsongeluk. In ruim een derde van deze gevallen gaat het om hoofdletsel. En bij de jongste kinderen, tussen de nul en de vier jaar, is dat zelfs zestig procent. Volgens onderzoek van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV)

en VeiligheidNL verkleint een helm de kans op hoofdletsel met ongeveer veertig procent. Veel artsen adviseren daarom het dragen van een fietshelm bij kinderen. 

Het is dan niet zo gek om het kind, zeker in het begin, een helm te laten dragen. Daarmee zijn ze minder kwetsbaar als ze toch eens op hun snuit gaan. Zo’n helm is er in allerlei kleuren en als ze daar eenmaal aan gewend zijn, fietst dat toch een stuk rustiger. Laat je goed informeren want ook hier geldt dat de helm goed moet passen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *