De fiets is een hartstikke handig vervoermiddel om snel en sportief van a naar b te komen, maar helaas komt het zelfs bij de beste kinderfiets wel eens voor; een lekke band. Hartstikke vervelend natuurlijk als je op het punt stond om weg te gaan, maar nog veel onhandiger wanneer het je in the middle of nowhere overkomt! Kan gebeuren en gelukkig is het ook weer te verhelpen. Maar hoe ging dat ook alweer? Hoe plak je een fietsband?
Lekker zelfstandig en goedkoop
Er zijn vast veel mensen die als kind van hun vader of moeder geleerd hebben hoe zij de lekke band van hun kinderfiets moesten plakken. Zij herinneren zich vast dat gehannes met de plakkertjes uit het welbekende Simson reparatiedoosje nog wel. Toch kiezen veel ouders er tegenwoordig voor om de kinderfiets even bij de fietsenmaker langs te brengen om hem te laten plakken of om zelf dan maar de handen uit de mouwen te steken. Het is dan misschien een vervelend klusje, maar je kinderen worden er wel zelfstandig en zelfredzaam van. Als je een gezin vol fietsende kinderen hebt kunnen al die lekke banden bovendien behoorlijk in de papieren lopen. Reden genoeg dus om de kennis over te dragen aan je koters. En dat begint natuurlijk met stap 1.
De voorbereiding
Met een goede voorbereiding plak je een fietsband een stuk sneller. Zorg er daarom voor dat je alle benodigdheden klaar hebt liggen;
-
Een reparatiesetje met daarin: Bandenlichters, Lijm, Schuurpapier, Plakkertjes
Daarnaast heb je een emmer water nodig of een lekzoeker en een fietspomp. Dit zet je vast allemaal klaar en dan zet je de fiets op zijn kop met een recht stuur. Leg je kind uit wat jullie allemaal klaarleggen en waar het voor is. Maak er afhankelijk van de leeftijd van je kind een leuk spelletjes van; jullie zijn fietsenmakers, of reparateurs in de pitstop!
De buitenband eraf halen
Check voordat je de band eraf gaat halen of het ventiel niet los zat of dat er een ander probleem met het ventiel is in plaats van een lek. Als de band nog niet helemaal plat was dan moet je eerst de band helemaal leeg laten lopen door het ventiel los te draaien. Als er een dopje op zit, leg dit dan op een veilige plek neer, zodat je het niet kwijtraakt. De buitenband eraf halen kan de eerste keer best lastig zijn voor je kind, want je moet dit met de bandenlichters doen. Die plaats je naast het ventiel tussen de velg en de buitenband en dan haak je de bandenlichter vast achter een spaak. Met de tweede bandenlichter doe je hetzelfde maar dan drie spaken verder. De laatste bandenlichter heb je vervolgens nodig om de buitenband voorzichtig helemaal los te halen. Doe dit wel voorzichtig want anders heb je straks een extra gat in de band om te plakken. Nu kun je de buitenband van de velg halen. Laat je kind er niet alleen bij staan kijken, maar laat het zelf proberen en voelen. Lukt het niet dan help je natuurlijk.
De binnenband van de velg halen
Als de buitenband eraf is kun je de binnenband voorzichtig uit de velg halen. Je moet hem nu oppompen om het lek te kunnen ontdekken. Soms is het gat of de scheur zo groot dat je het met het blote oog kunt zien en ook direct goed hoort waar het zit. Is het een heel klein gaatje dan hou je de opgepompte binnenband onder water in de emmer en zoek je stukje voor stukje de band af. Zodra er belletjes in het water verschijnen heb je het lek gevonden. Zet hier met een krijtje of stift een markering zodat je hem niet weer kwijtraakt. Controleer daarna of dat het enige lek was of dat er nog meer zijn. Laat de band weer leeg lopen en schuur met het schuurpapiertje de plek waar het lek zit zachtjes op.
De fietsband plakken
De opgeschuurde plek waar het lek zit smeer je in met een beetje lijm. Daar plak je het rondje op dat je uitgeknipt heb uit de bandenplak, of je gebruikt en kant-en-klaar plakkertje. Hou het even stevig vast zodat je zeker weet dat het goed vast zit en laat het minstens vijf minuten drogen.
Alles weer op zijn plek
Je bent bijna klaar! Leg de geplakte binnenband en het ventiel weer terug in de velg. Pomp de binnenband vast een klein beetje op en plaats dan de buitenband weer in de velg. Dit is het moeilijkste gedeelte van een band plakken, vooral bij het laatste stukje buitenband heb je een beetje kracht en handigheid nodig. Een bandenlichter kan je hier ook weer bij helpen. Nu het moment van de waarheid; pomp de band weer helemaal op en als het goed is kan er dan weer gefietst worden! Geef je kind een high five voor het samenwerken en helpen, dat hopelijk niet alleen leerzaam maar ook leuk was.