Een fietsband vervangen met een vorkuitzetter kun je als je wat stappen doorneemt eenvoudig zelf doen. Zowel je binnen als buitenband kun je dan vervangen. Het vereist weinig technische kennis. Als je het niet aandurft kan je dit beter doen besluiten om het te laten repareren door een vakkundig fietsenwinkel. Een vorkuitzetter is niets meer dan een handig hulpmiddel om je fietsband te vervangen. Doordat je gebruik maakt van een vorkuitzetter is het demonteren van het achterwiel niet nodig. Handig, want anders krijg je te maken met versnellingen, loshalen van de kettingkast en de ketting.
Zo gebruik je een vorkuitzetter
Om de vorkuitzetter op de juiste manier te gebruiken neem je de volgende stappen door. Als eerst start je met het losdraaien van de wielmoer. Je draait het wiel moer los die aan de linkerkant zit. Aan die kant bevindt zich ook meestal de rem. Het is aan te raden om ook deze los te halen. Bekijk eerst goed hoe deze gemonteerd is zodat je later hem eenvoudig terug kunt monteren. Dan zet je de vorkuitzetter tussen de voor- en achtervork en duw of draai je eenvoudig het frame uit elkaar. Je ziet nu dat er voldoende ruimte is om de oude binnen en eventueel de buitenband door het frame te halen. Vervolgens stop je de nieuwe band er tussen en kun je de band monteren. Ondanks dat het gebruik van een vorkuitzetter veilig is, kijk altijd uit voor je handen. Als de vorkuitzetter breekt klapt het frame in één vlieg terug. Dit is de eenvoudigste manier om je banden te vervangen. Je hebt zo niet te maken met versnellingen, kettingkasten en de ketting wat technische kennis vereist. Zo bespaar je een hoop geld op de fietsenmaker. Kun je dat weer mooi aan andere dingen uitgeven.
Welke vorkuitzetter moet ik kiezen
Er zijn verschillende soorten vorkuitzetters te vinden. Ook heb je een zogenaamde bandentang. Met alle uitzetters kun je op zeer eenvoudige wijze je band vervangen. Je kunt kiezen uit de kunstoffen vorkuitzetters, een draai uitzetter of een bandentang. De vorkuitzetter van kunststof is de meest gekozen optie. Deze is lekker goedkoop en gaat lang mee. Een fantastisch stuk gereedschap voor de thuisklussers. De andere twee opties zijn beter van kwaliteit en iets makkelijker in gebruik. Hier zit wel een stuk hogere prijskaart aan.
Kunstoffen vorkuitzetter
De kunststoffen vorkuitzetter is de beste keus als je af en toe je eigen fietsband wilt vervangen en geen geld kwijt wilt zijn aan de fietsenmaker. Het product is in verschillende winkels verkrijgbaar en kosten gemiddeld tussen de 10 en 20 euro. De kwaliteit van deze vorkuitzetters zijn zeer verschillend. Lees goed de reviews van de vorkuitzetter die je wilt aanschaffen. Je leest ook vaak dat bepaalde soorten uitzetters te zwak zijn en los schieten.
Dit is gevaarlijk voor je handen dus let hier op. In veel gevallen komt dit omdat de vorkuitzetter te dicht bij de trapas is geplaatst. Vaak is de oplossing om met de vorkuitzetter meer richting het wielmoer te gaan.
Draai vorkuitzetter
De vorkuitzetter waarbij je moet draaien is meer geschikt voor professioneel gebruik. Deze uitzetter beschikt over een hogere kwaliteit en is eenvoudiger in gebruik. Je plaatst de uitzetter zoals vermeld tussen de vorken en je draait hem uit net zo lang totdat het frame uitgezet is. Voordeel van dit stuk gereedschap is dat je er veel minder kracht voor nodig hebt. Nog een bijkomend voordeel van deze vorkuitzetter is dat je het frame ook eenvoudig terug kunt plaatsen. Dit kan met de goedkopere variant soms nog wel eens tegenvallen. De prijs varieert tussen de 40 en 75 euro.
Bandentang
De bandentang is misschien wel de meest makkelijkste manier om je banden te vervangen. Professionele fietsenmakers maken ook vaak gebruik van een bandentang. Je plaatst de bandentang op het schroefdraad, achter het frame en dan knijp je totdat het frame uit elkaar staat. Wanneer je de tang loslaat, blokkeert deze automatisch waardoor hij in die positie blijft staan. Je kunt nu eenvoudig je band tussen de tang plaatsen en verwijderen. Wanneer je een nieuwe band wilt monteren plaatst je deze tussen de tang en herhaal je de zojuist genoemde stappen. De bandentang is over het algemeen best betaalbaar. Voor een eenvoudige tang betaal je gemiddeld 50 euro. Wil je een tang voor professioneel gebruik ga je meer richting de 150 euro.