Een nieuwe fiets is voor een kind een enorm cadeau. De meeste kinderen krijgen er eentje voor hun verjaardag, als ze naar de middelbare school gaan of gewoonweg omdat een kind moet leren fietsen. Sinds 2015 kent de ANWB het Kinderfietsenplan. Zo kunnen ook kinderen die onder armoedegrens leven aan een fiets komen en op de fiets naar school. We vertellen er hier meer over.
Een fiets kan enorm veel voor kinderen betekenen. Fysiek leren ze balans houden en hun conditie krijgt er een boost mee. Ook krijgen ze meer zelfvertrouwen, zelfstandigheid en geeft het ze de mogelijkheid de wereld te verkennen en hun eigen wereld te vergroten. Kortom; geen kind zou zonder een fiets moeten.
Nu blijken er best veel kinderfietsen ongebruikt in schuurtjes te blijven staan. De ketting ligt eraf en het kind heeft allang een andere fiets. De fiets is te klein geworden of staat om welke andere reden dan ook al maanden stil. De ANWB doet al jaren een oproep: doneer deze ongebruikte kinderfietsen!
Wat gebeurt er met deze kinderfietsen?
Laten we eerst melden dat er maar liefst al meer dan twintigduizend fietsen zijn gedoneerd. Ze krijgen allemaal een opknapbeurt. Dat gebeurt in sociale werkplaatsen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt het vak van fietsenmaker kunnen leren en daarmee ervaring op kunnen doen. Er zijn inmiddels al 37 werkplaatsen aangesloten. Soms zijn fietsen nog hartstikke goed, een andere keer worden ze uit elkaar gehaald om onderdelen opnieuw te gebruiken. Inmiddels zetten zich al meer dan tweehonderd vrijwilligers zich meerdere keren per maand in om fietsen in te zamelen, op te halen en op te knappen.
Soms wordt er een goede fiets gedoneerd
De opgeknapte fietsen krijgen vervolgens via stichtingen een nieuwe eigenaar zoals Stichting Leergeld, Kringloop Nederland en Kindpakket. Een kind dat in een gezin opgroeit waar gewoonweg geen geld is voor de aanschaf van een goede kinderfiets, kan zo alsnog op de fiets naar school. Sommige mensen doneren zelfs een goede of nieuwe fiets.
Jongens- en meisjesfietsen
Het gaat in dit geval om jongens- of meisjesfietsen voor kinderen tussen de acht en de achttien jaar. Fietsen met een 24 inch, 26 of 28 inch wielmaat. Er zijn inzamelingspunten in heel Nederland en via deze ANWB kun je een formulier invullen.
Met andere woorden; laat ongebruikte kinderfietsen niet in de schuur of garage staan. Ze worden er niet beter op en je kunt er een ander kind heel blij mee maken. Als er iets aan mankeert, is dat niet erg. In de werkplaatsen worden de fietsen opgeknapt. Zo krijgt een kind een goede en veilige fiets waar het mee naar school kan en waarmee hij of zij samen met zijn vriendjes kan fietsen.