Je zou het niet denken als je al die volle fietspaden ziet en razende fietsers op een racefiets treft, maar toch constateert Veilig Verkeer Nederland dat steeds minder kinderen fietsen en daarmee minder goed léren fietsen.
De achterbankgeneratie, wie kent het niet? Dat leek even tot het verleden nu er flink op wordt gehamerd dat je toch beter fietsend naar school kunt gaan. Met een passende kinderfiets voor jongens en meiden, echt een fiets op maat, die niet alleen mooi maar ook veilig is, moet dat lukken. Toch blijken steeds meer kinderen deze niet te gebruiken om ermee naar school te fietsen. Al een paar jaar verzamelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) cijfers over kinderen die steeds minder en ook slechter gaan fietsen.
Verkeerssituatie rond scholen gevaarlijk
De paradox huist in het feit dat veel ouders de verkeerssituatie, zeker rond scholen, te gevaarlijk vinden. Het gevolg is dat ze de kinderen met de auto naar school brengen, maar dat maakt de situatie er niet beter op. Auto’s rijden af en aan wat niet echt bijdraagt aan een veiliger situatie en kinderen leren niet (beter) fietsen. Daarnaast blijken veel allochtone kinderen, waarvan de ouders nooit hebben leren fietsen, ook moeite met fietsen te hebben of het zelfs niet te leren. Het heeft te maken met een cultuurverschil, maar het zou beter zijn dat deze kinderen zelf goed leren fietsen.
Drukte met scooters en e-bikes op fietspaden
Een ander aspect is dat veel fietspaden druk bevolkt worden door e-bikes en scooters en ouders hun kinderen daar niet aan bloot willen stellen. Helaas werkt het allemaal averechts. Ook al zijn de fietspaden steeds drukker, juist dan blijft het belangrijk om kinderen goed te leren fietsen zodat ze daarmee om leren gaan.
Neem de tijd het kind het fietsen te leren
Oefenen op rustiger fietspaden is belangrijk. Zodat kinderen later in het drukke verkeer hun weg te kunnen vinden. Het blijft belangrijk om er de tijd voor te nemen. Zowel buiten schooltijd om als wanneer er naar school wordt gefietst. Het advies luidt om op tijd weg te gaan, zodat er niet gehaast gefietst hoeft te worden. Bovendien heb je dan als ouder de tijd om ondertussen het kind verkeersregels uit te leggen en kun je ze attenderen op bepaalde verkeerssituaties en waar ze vooral op moeten letten. Als een kind uiteindelijk twaalf jaar is, zal het in veel gevallen naar de middelbare school fietsen. Het ligt voor de hand dat ze dat zelfstandig kunnen en ook willen doen.
Een ander advies luidt: geef zelf het goede voorbeeld en zorg ervoor dat er een goede kinderfiets op maat wordt aangeschaft die veilig is. Meestal is dat een 26 inch voor de leeftijd van negen tot twaalf jaar. Daarna volgt de meer volwassen fiets met een wielmaat van 28 inch voor kinderen ouder dan twaalf jaar. Dat geldt zowel voor jongens- als voor meisjesfietsen.
Zorg voor dat juiste formaat, dat de remmen in orde zijn en dat het licht het doet. Dat geeft meer zekerheid en dan kan een kind zich al snel redden. Fiets de eerste tijd mee, ook als ze naar de middelbare school gaan, maar geef ze wel het vertrouwen dat ze het zelf kunnen. Met lekker veel oefenen zijn ze er tegen die tijd helemaal klaar voor.