Het kind kan niet wachten, als ouder houd je je hart vast als het kind zelf naar school wil fietsen. Toch is het goed dit te stimuleren. De omgeving van de school raakt er veiliger van dan wanneer kinderen met de auto worden gebracht en fietsen is gewoonweg gezonder. Natuurlijk fiets je de eerste tijd zelf mee.
Met de negende of tiende verjaardag is een kind eraan toe: zelf naar school fietsen. Waarom juist vanaf die leeftijd? Omdat een kind dan snelheden en afstanden beter kan inschatten, meent Veilig Verkeer Nederland (VVN). Een paar jaar later, vanaf een jaar of twaalf, zijn ze ook in staat gewikkelde verkeerssituaties goed in te schatten.
Geef een kinderfiets cadeau
Al met al reden genoeg om een kind vanaf zijn of haar negende verjaardag een goede fiets (een kinderfiets vanaf zo’n 26 inch) cadeau te doen waarmee naar school kan worden gefietst, uiteraard nog even onder begeleiding. Maar oefening baart kunst en voor je het weet kunnen ze het zelf. Daar moeten ze dan wel de juiste leeftijd voor hebben en zich zelfverzekerd voelen in het verkeer. Fiets de eerste jaren mee, dan leren ze het ook snel.
Creëer geen achterbankkinderen
Bovendien is fietsen naar school veel gezonder dan gebracht worden met de auto. Iedereen kent wel de verhalen van de achterbankkinderen die veel minder weerbaar zijn. Bovendien bevorderen al die auto’s bij het schoolplein nu ook niet echt de veiligheid in de buurt. Hoe meer kinderen met de fiets komen, hoe beter het is.
Verkeersles op de basisschool
Veilig Verkeer Nederland is overigens ook een partij die een programma biedt voor verkeerslessen op basisscholen. Geen overbodige luxe voor als ze op hun kinderfietsen gaan deelnemen aan het verkeer. Het programma is samengesteld uit theorie- en praktijklessen, gevolgd door een heus verkeersexamen.
VVN geeft een aantal adviezen om een kind goed te leren fietsen zodat het naar school kan fietsen, oftewel de weg op kan. We geven er hier een aantal van weer.
VVN-adviezen om kinderen goed te leren fietsen in het verkeer
-Kies een veilige route
Het lijkt een open deur, maar kies zeker in het begin voor de meest veilige route. Dat kan best een stukje omfietsen zijn, maar als dit goed gaat geeft dat een kind zelfvertrouwen. Daar leert het gewoonweg beter van fietsen.
-Oefen op verschillende tijdstippen
Om goed te kunnen wennen is het aan te raden om verschillende verkeerssituaties te leren kennen en daarom op verschillende tijdstippen te oefenen. Om half zes in de namiddag is het drukker dan om tien uur in de ochtend. Met beide situaties moet een kind om leren gaan.
-Samen verkeersregels leren
Leer tijdens het fietsen het kind de verkeersregels. Natuurlijk niet alles tegelijk, maar attendeer ze op voorrangsregels, stopborden en ga zo maar door. In alle gevallen is het goed om duidelijk te maken dat ze ondanks voorrang toch zelf goed moeten uitkijken. Niet iedere verkeersdeelnemer neemt de regels altijd in acht.
-Kies voor een fiets op maat
Last but nog least voegen we er hieraan toe dat een goede fiets een vereiste is. De juiste maat fiets is onontbeerlijk. Een te grote fiets geeft instabiliteit. Een te kleine fiets is gewoonweg gevaarlijk. Denk maar eens aan knieën die het stuur raken.
-Wel of geen helm dragen
En dan is er nog de vraag of kinderen een helm moeten dragen. In Nederland niet verplicht, maar soms wel aan te raden. Het biedt in ieder geval een stukje veiligheid. Steeds meer kinderen zie je een helm dragen, maar in alle gevallen blijken goed kunnen fietsen, de balans houden en tegelijkertijd op het verkeer kunnen letten de belangrijkste aspecten van het fietsen.